TV4-profilens stenhårda kritik mot Janne Andersson – pekar nu ut avgörande detaljen: ”Det går inte att vifta bort!”

Janne Andersson och Bojan Djordjic har slutit fred.
Men kritiken mot förbundskaptenen haglar fortfarande in.
– Det går inte att vifta bort det, säger programledaren Gusten Dahlin. 

Bråket skakade hela fotbolls-Sverige och precis alla hade en åsikt och någonting att säga om vad som hände efter Sveriges 5-0-vinst mot Azerbajdzjan. Efter matchen så hade experten Bojan Djordjic frågor om Jesper Karlssons speltid.

“Går inte att vifta bort”

Yttern har dominerat i Nederländerna den här säsongen, men fick bara åtta minuter på planen i Sveriges kross i måndags. Och Janne Andersson tyckte in om frågan alls. Det slutade med en het ordväxling, som kulminerades i att någonting Janne Andersson sa kunde tolkas som rasistiskt. Andersson sa: ”Och vem representerar du?”, varpå Bojan Djordjic svarade: ”Sverige, så klart.” Janne Andersson sa då, kort och gott:

– Åh fan.

STOCKHOLM 20230327 Förbundskapten Janne Andersson (th) i intervju med Viaplays expertpanel fr v Sebastian Larsson, Fredrik Ljungberg och Bojan Djordjic efter måndagens EM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Azerbajdzjan på Friends Arena. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Efteråt har Bojan Djordjic och Janne Andersson träffats och försonats – men kritiken mot Janne Andersson haglar fortfarande in. Programledaren Gusten Dahlin, som framför allt syns i samband med C More:s Champions League-sändningar, riktar nu kritik mot hur Janne Andersson hanterat rasism-frågan.

– Det är ignorant och farligt att man som i det här fallet, som Janne gör, bara utgår från sitt eget perspektiv. Att: ”Nej för fan, jag menade ingenting rasistiskt.” Nej, jag tror inte heller att du gjorde det, men uppenbarligen så tolkade Bojan det så. Och om Bojan tolkar det så, då måste man utgå från det. Då kan man bara inte vifta bort det, att Bojan tolkar fel, säger han i Fotbollsmorgon.

LÄS MER: Fina stödet till Janne Andersson och hårda kritiken mot beteendet i tv-studion: ”Det är skandalöst”

Stora kritiken

Gusten Dahlin slår återigen fast att han inte tror att Janne Andersson menade någonting rasistisk i det han sa, men att det heller inte spelar någon roll.

– Det blir sekundärt vad Janne menar i sig själv. Återigen, jag är helt övertygad om att det Janne menade med ”och vad representerar du då?” är en väggspelsfråga för att Bojan hade slagit fast att Janne representerar 10 miljoner svenskar. Då måste du förstå att väldigt många fler än jag undrar varför Jesper Karlsson, glödhet som han är, inte får spela mer i de här två matcherna, säger han.

210529 Cmores Gusten Dahlin during the international friendly football match between Sweden and Finland on May 29, 2021 in Stockholm. Photo: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Dahlin menar dessutom att det i Janne Anderssons roll som förbundskapten ingår att svara på just sådana frågor.

– I rollen som svensk förbundskapten så får du liksom svara på den frågan, sen får du svara hur du vill, men du får svara på den frågan. Men Janne har ju då läst in att det är kritik efter en 5-0-seger, så att hans reaktion blir då: ”Och vad representerar du?” Så när Bojan då svarar Sverige, så är jag helt övertygad om att Janne tolkar det som att: ”Jaha, du menar alltså att alla tycker som du. Alla är så här kritiska. Du tar minsann på dig Sverige-hatten här och menar att det du väljer att fokusera på efter 5-0, det är minsann kritik och undran varför Jesper Karlsson inte får spela mer, och att jag har gjort fel.”

@fotbollsmorgon

Tolkning av Janne Anderssons kommentar i bråket i Viaplaystudion. #foryou #foryoupage #fotboll #bojan #sverige #janneandersson

♬ originalljud – Fotbollsmorgon

LÄS MER: Janne Andersson och Bojan Djordjic har nu träffats efter jättebråket: ”Det blev känslosamt”