Tomas Brolins tårar – tvingas avbryta intervjun efter orden om Klas Ingesson: ”Det är jobbigt att prata om”

Han gjorde mål i bronsmatchen 1994 – och firade med Klas Ingesson.
När Tomas Brolin pratar om kramen spricker rösten.
– Det är jobbigt att prata om Klabbe, säger Brolin i Radiosportens ”Matchen”.

Det var sommaren när hela Sverige stod still – och fotbollslandslaget åkte till USA och visade hela världen fel. Det blev visserligen förlust i semifinalen mot Brasilien, men Sverige fick chansen att spela om bronsmedalj – och som man gjorde det.

Firade med Ingesson

Sverige la i högsta växel från start och det dröjde inte länge innan Tomas Brolin, en av hela mästerskapets allra bästa spelare, gav Sverige ledningen med 1-0. Bilderna är klassiska, då Klas Ingesson tog sig förbi på sin högerkant, och fick in bollen till Brolin som distinkt nickade bollen via marken och in i mål.

ARKIV 1994-07-16 Svenska fotbollslandslagets Tomas Brolin med svenska flaggan p ryggen och bronsmedaljen runt halsen n‰r han firar 4-0 segern i bronsmatchen mot Bulgarien vid fotbolls-VM p Rose Bowl i Pasadena, USA, 16:e juni 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

Firandet är lika klassiskt det, då Brolin först gjorde sin signaturmålgest, då han hoppade och snurrade i luften, och sedan mötte han Ingesson i en kram i luften. Tomas Brolin pratar om matchen i sin helhet i Radiosportens podcast ”Matchen”, som programleds av experten Richard Henriksson.

Brolins tårar

När Brolin ska prata om just målfirandet med Klas Ingesson, som dog i cancer under hösten 2014, så rinner känslorna över, och Brolin tvingas avbryta intervjun.

– Det är jobbigt det här… ”Klabbe” finns ju inte mer. Har vi nåt vatten? Jag måste dricka lite vatten. Det är jobbigt att prata om Klabbe, säger han i podden.

940716 Fotboll, VM 94, Sverige – Bulgarien: Jubel, Glädje, Klas Ingesson, Tomas Brolin, Sverige © Bildbyrån

Henriksson och Brolin tvingas till en paus, men när mikrofonen slås på igen så pratar Brolin varmt om vännen Ingesson.

– Med Klabbe då… Eftersom vi hade pratat mycket före matchen och att vi liksom får göra 1-0, det är många känslor som kommer ut och det var extra kul för oss absolut. Så var det. Det var viktigt att vi gjorde den där 1-0:an, säger Brolin.

Sverige fortsatte med högsta växeln i och när domaren blåste för halvtid var ställningen hela 4-0, vilket också blev slutresultatet – och Sverige vann brons i fotbolls-VM.

LÄS MER: Stjärnans jättehyllning till Zlatan Ibrahimovic – efter direkta succén i natt: ”Han är en fantastisk mästare”

Få våra nyhetsbrev!