Sverige vinner VM-premiären efter stor dramatik – vände och avgjorde i slutminuten

Det krävdes en rysare och mål i 90:e minuten.
Men Sverige tog till slut segern mot Sydafrika – och fick en drömstart i VM.

Det var inte den bästa landskampen Sverige gjort. Men ingen kunde bry sig mindre om det just nu. För Sverige vände och vann mot Sydafrika och tog en oerhört tung och viktig seger för fortsättningen i VM.

Första halvlek bjöd på få klara målchanser, från båda lagen. Matchbilden var tydlig: svenskt bollinnehav och ett defensivt Sydafrika som satsade på kontringar.

Sverige hade några bra anfall, men den sista passningen eller inlägget höll ofta alldeles för låg kvalitet.

I början av andra halvlek kom så kallduschen: Amanda Ilestedt kommer efter i en löpning, målvakten Zecira Musovic kunde bara styra undan bollen och Sydafrikas Magaia kunde stöta in bollen från nära håll.

230723 Nathalie Björn of Sweden during the FIFA Women’s World Cup football match between Sweden and South Africa on July 23, 2023 in Wellington. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0639

Sverige fortsatte sedan att anfalla, men målet till 1–1 kom ändå slumpartat. Johanna Rytting Kaneryd slog ett inlägg som en sydafrikansk förvarare styrde in i egna målet.

Storfavoriten Sverige jagade sedan ett segermål, ofta via fasta situationer där man försökte utnyttja sitt längdövertag. Till slut kom också segermålet.

Amanda Ilestedt – som fick lite revansch efter Sydafrikas ledningsmål – nickade in 2–1-målet från nära håll i den 90:e minuten.

230723 Kosovare Asllani and Johanna Rytting Kaneryd of Sweden celebrate after the 1-1 goal by Fridolina Rolfö (not in picture) during the FIFA Women’s World Cup football match between Sweden and South Africa on July 23, 2023 in Wellington. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0639