Sverige snuvade på VM-finalen – efter jättedramat i förlängningen

.

Sverige är ute ur fotbolls-VM efter att ha förlorat mot Nederländerna i semifinalen.
Jackie Groenen avgjorde för Nederländerna i förlängningen.
Därmed får Sverige rikta in sig på bronsmedaljen i lördagens match mot England.

Sverige tog tag i taktpinnen direkt och bjöd på flera fina anfall, trots Rolfös avstängning. Favorittippade Nederländerna hade inte mycket att komma med i den första halvleken mot det för kvällen ramstarka svenska försvaret.

Sverige tog kommandot direkt

Första halvlek blev en relativt jämn historia, men det var ändå Sverige som var det starkaste laget. Inom loppet av några minuter fick Stina Blackstenius en bra chans på fritt läge från högerkanten, men skottet räddades av Sari van Veenendaal.

I mitten av första fick även Lina Hurtig ett bra läge men nederländskan stod för ännu en svettig räddning.
– Jag hade förväntat mig att Nederländerna skulle ha mer boll. Det är det som är deras styrka – inte att försvara sig, sa experten Hanna Marklund i TV4.

FOTO: Bildbyrån

Kvitterat i ramträffar

Inför den andra halvleken tvingades Nederländerna till ett byte. Ut klev stjärnan Lieke Martens, på grund av tåproblem och in kom Jill Roord.

Sverige fortsatte att imponera även i inledningen av andra och i den 56:e minuten fick Nilla Fischer en jättechans på hörna – men bollen räddades av målvakten och skottet tog i stolpen.

Åtta minuter senare var det Nederländernas tur att testa målvakten. Men som så många gånger förut klev Hedvig Lindahl fram och svarade för en jätteräddning när hon styrde ut nicken i ribban.

FOTO: Bildbyrån

Med lite mer än tio minuter kvar var det så dags för succéinnhopparen Madelen Janogy att göra entré då hon bytte av Hurtig. Samtidigt fick Julia Zigiotti Olme chansen i Rubenssons ställe.

I matchens slutminuter stod Lindahl återigen för en jätteräddning när hon motade bort van de Sandens skott och matchen gick till förlängning.

Sverige utslaget ur VM

Fem minuter in i första förlängningskvarten hamnade Sverige i ett riktigt tungt läge. Jackie Groenen spräckte målnollan i matchen och gav Nederländerna ledningen när hon överlistade Lindahl på ett snyggt sätt.

Sverige försökte pressa på men nederländskorna höll ett säkert grepp om ledningen förlängningen igenom och resultatet stod sig matchen ut.

Nederländerna får därmed spela VM-final mot USA på söndag och för Sveriges del väntar bronsmatch mot England på lördag.

DELA för att stötta Sverige i bronsmatchen!