Svenske landslagsikonen har lämnat fotbollen helt – här hans nya oväntade liv

En gång i tiden tunnlade han självaste Maradona. 
Nu har den tidigare svenske landslagsikonen Robert Prytz lämnat fotbollen helt. 
– Jag har gett bort allt jag tjänat till mina vuxna två barn och min exfru. Deras framtid är tryggad, säger han i en intervju med SportExpressen.

Robert Prytz, 58, växte upp i stadsdelen Kirseberg utanför Malmö. Redan som barn insåg han att det var fotbollsspelare han ville bli. När han var 16 år gammal värvades han av Malmö FF och fick göra A-lagsdebut samma år.

Nästan tio år i landslaget

1980 debuterade han i landslaget och behöll sin plats i laget under nästan tio års tid. Trots den långa landslagskarriären fick han aldrig chansen att spela i VM eller EM.
– Det var helt sjukt att Portugal lyckades besegra Tyskland i VM-kvalet till Mexiko. Vi hade ett grymt lag med Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Ingemar Erlandsson. Det var många tårar när det stort klart att Portugal tagit vår plats efter skrällsegern, säger han i en intervju med Sport Expressen. 

Prytz fick däremot möjligheten att spela utomlands och representerade storklubbar som Glasgow Rangers, Young Boys och Atalanta.

”Fanns en stor avundsjuka”

Under sin tid i Glasgow Rangers träffade han sin blivande fru Joyce, tillsammans har de barnen Karen och Emma, i dag 28 respektive 31 år gamla. Prytz återvände till Skottland i slutet av karriären och spelade i en rad mindre klubbar som Kilmarnock, Dumbarton, Cowdenbeath och Hamilton.

Sedan 2008 är Prytz bosatt i sin hemstad Malmö. Där trivs han, även om det var tufft i början.
– Jag upplevde att det fanns en stor avundsjuka och det snackades mycket skit om mig i Malmö. Personer som inte visste något. Rykten som spreds. Det kändes inte som det var rätt läge att åka hem. I dag är det annorlunda. Jag trivs verkligen bra i Malmö och ångrar inte att jag flyttade hem igen efter alla år i Skottland.

Det här gör han idag

Efter att Prytz avslutat sin spelarkarriär var han tränare för både LB07 och Vittsjös damlag. Bortsett från att han följer Malmö FF har han ingen kontakt med fotbollen överhuvudtaget och pengarna från tiden som utlandsproffs är borta. Nu arbetar han som flyttgubbe hemma i Malmö, där han bor med sin nya flickvän.
– Jag har en flickvän sedan åtta år. Vi är särbos. Jag jobbar som flyttgubbe och har gjort det under större delen av tiden sedan jag kom hem.

Robert Prytz gjorde totalt 56 landskamper och 13 mål för Sverige. 2011 deltog han även i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

DELA för att hylla Robert Prytz – en riktig landslagsikon!

LÄS MER: Här är Anders Limpars nya liv – efter fotbollskarriären: ”Jag fick leva ut min dröm”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);