Svenska ilskan efter beslutet att flytta fotbolls-EM: ”Det är irriterande…”

Det står nu klart att Fotbolls-EM 2020 flyttas till 2021.
Vilket även får stor påverkan för damernas fotboll-EM 2021.
– Irriterande att vi blir bortknuffade, säger landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist till Sportbladet.

På grund av coronavirusets utbrott och den stora oro som just nu råder har Uefa beslutat att flytta sommarens fotbolls-EM. Istället kommer EM 2020 att avgöras sommaren 2021.

EM 2020 flyttas

Men det innebär också att damernas fotbolls-EM som redan ligger sommaren 2021 också flyttas fram ett år till sommaren 2022. Men det är ännu inte helt bestämt av Uefa än.

Andreas Blomqvist, Sverige
191116 Andreas Granqvist of the Swedish national football team during a press event on November 16, 2019 in Stockholm. Photo: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

En arbetsgrupp bestående av representanter från Uefa, intresseorganisationer och nationsförbund är tillsatt för att hitta bästa lämpliga speldatum. Men beslutet att flytta damernas EM tas emot med starka reaktioner från svenska landslagsspelarna.

Svenska ilskan

Landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist tycker att det här skickar en tydlig signal att herrarna går före damerna.
– Man tänker att det är på väg åt rätt håll, men så märker man att det dyker upp nya exempel hela tiden på att damfotboll inte prioriteras. Det är tråkigt, säger hon till Sportbladet.
– Det är jobbigt. Praktiskt går det att förbereda sig för mästerskap ett år senare och det är klart att jag har någon sorts förståelse för vad som händer, men det blir en knäpp på näsan. Det visar att herrarna går före igen. Det är irriterande. Hur hade de gjort om det vore tvärtom?

Rebecka Blomqvist, Sverige
190925 Rebecka Blomqvist looks dejected after the second round of 32 Champions League match between Bayern Munich and Kopparbergs/Göteborg on September 25, 2019 in Munich. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Även landslagsbacken Nilla Fischer är tydlig irriterad över flytten av EM 2021.
– Det känns lite typiskt att vårt mästerskap ska flyttas på grund av flytten av herr-EM. Samtidigt förstår man ju om det är praktiskt svårt att hitta en lösning på allt. Det känns som att det är kaos med det mesta just nu. Läget är som det är och det är bara att acceptera, säger hon till SportExpressen.

LÄS MER: Italienska uppgifter: Nu har Zlatan bestämt sig om framtiden – det här vill han göra i sommar