Förbundets förklaring efter jämställdhetsdebatten i landslagen: Därför får herrarna mer än damerna!

.

Svenska fotbollförbundet är anmält till diskrimineringsombudsmannen.
Nu tvingas SvFF erkänna varför herrlandslaget får mer i ersättning än damlandslaget.
”Vi är dock inte nöjda med den nuvarande situationen, utan kommer att fortsätta vårt intensiva arbete med att göra fotbollen mer jämställd”, skriver förbundet i ett uttalande enligt SportExpressen.

Det var i samband med sommarens fotbolls-VM som det blev en rejäl jämställdhetsdebatt för Sveriges herr- och damlandslag. Med anledning av att herrlandslagets spelare får betydligt mer i ersättning än damlandslagets spelare.

Förbundet tvingas förklara

Paret Nina och Peter Rung valde att anmäla Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen. De ansåg att förbundet betalar ut ojämställda ersättningar till de olika landslagen.

Sverige, landslaget
190903 Kosovare Asllani of Sweden looks dejected during the UEFA Women’s Euro Qualifier football match between Latvia and Sweden on September 3, 2019 in Liepāja.
Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180119

Nu har SvFF tvingats svara och förklara. I ett skrivet yttrande erkänner förbundet att man faktiskt betalar ut lika stor ersättning till båda landslagen.
”Samlingsersättningen är densamma på dam- och herrsidan och utgår med samma belopp till samtliga uttagna spelare som deltar på samlingen, oavsett speltid”, skriver förbundet i ett uttalande enligt SportExpressen.
”Spelarna har vid vinst i tävlingsmatch rätt att erhålla en så kallad matchpremie. Ersättningens storlek skiljer sig åt vid vinst på hemma-respektive bortaplan. Matchpremien är densamma på dam- och herrsidan och utgår med samma belopp till samtliga uttagna spelare som deltar vid samlingen, oavsett speltid.”

Sverige, landslaget
190908 Sebastian Larsson of Sweden after the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Norway on September 8, 2019 in Stockholm.
Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / kod JL/ 136051

Därför får herrarna mer

Men anledningen till att det ändå blir mer pengar till herrlandslaget än damlandslaget handlar om prissummorna vid mästerskapen som Fifa och Uefa betalar ut. Därför blir det sådana stora skillnader i ersättningarna.
”Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 167 miljoner kronor för kvartsfinalavancemanget i fjolårets herr-VM, medan bronsplatsen i årets dam-VM endast gav ungefär 24 miljoner kronor (medan en kvartsfinal hade gett cirka 18 miljoner kronor). Även om de procentuella intäktsandelar som spelarna får är jämbördiga, blir de faktiska utfallen i denna del således beroende av omvärldsfaktorer och marknadens värdering, och är därför inte diskriminerande. Vi är dock inte nöjda med den nuvarande situationen, utan kommer att fortsätta vårt intensiva arbete med att göra fotbollen (även på internationell nivå) mer jämställd”, skriver förbundet enligt kvällstidningen.

Även om SvFF inte vill gå ut med några exakta belopp som betalas ut till spelarna. Utan begär fortsatt sekretess kring avtalen med respektive landslagsspelare i både herr- och damsidan, enligt uppgifter.

LÄS MER: Svenska svaret i natt – efter norska utspelet i EM-kvalmötet: ”Då har de rökt på…”

Sebastian Larsson sätter ner foten – efter brutala hånen mot Andreas Granqvist: ”Dagisnivå”