Stora mardrömmen för Sverige – bekräftar nu att Zlatan Ibrahimovic kan missa EM: ”Är en konsekvens”

En europeisk superliga är på gång.
Då kan Zlatan Ibrahimovic, Victor Lindelöf och Dejan Kulusevski missa EM.
– Det är tre världsspelare och det skulle naturligtvis betyda mycket för det svenska landslaget, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF och vicepresident i Uefa, till Fotbollskanalen.

Just nu pågår ett enormt krig i fotbollsvärlden, och många menar att sporten befinner sig i sin största kris på över 20 år. Det var i söndags som tolv av Europas största klubbar gick ut med nyheten att man gemensamt kommit överens om att gå med i en ny superliga.

”Är en konsekvens”

Protesterna i fotbollsvärlden har varit massiva, och just nu är Uefa och Fifa, som gör allt i sin makt för att stänga ner planerna, i en process att försöka motverka ligan. Men skulle klubbarna stå fast vid sitt beslut så kan enorma konsekvenser vänta för spelarna. En sådan konsekvens kan bli att spelarna som tillhör klubbarna i superligan inte får spela i mästerskap för sitt landslag.

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
210328 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during a press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Kosovo and Sweden on March 28, 2021 in Pristina. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0140

Mycket tyder nämligen på att att man inte får delta i tävlingar som arrangeras av Fifa och Uefa, samtidigt som man deltar i en utbrytarliga. Det betyder att Zlatan Ibrahimovic, Dejan Kulusevski och Victor Lindelöf, vars klubbar planerar att vara med i superligan, alla kan missa sommarens EM för Sverige.

Det bekräftar nu SvFF-basen Karl-Erik Nilsson.

– Det är tre världsspelare och det skulle naturligtvis betyda mycket för det svenska landslaget och för spelarna själva. Att få komma hem och spela för sitt landslag är väl en av de finaste upplevelserna man har, och att få delta i ett EM-slutspel. Så det är klart att det får en väldigt negativ påverkan, men det är också konsekvenserna av beslutet de här klubbarna tagit. Man är givetvis medvetna om de här riskerna, och spelarna är i det här fallet offer för olyckliga omständigheter och kan inte påverka detta, säger han till Fotbollskanalen.

Vill stoppa planerna

Nilsson jobbar dock, precis som hela Uefa, hårt för att motverka planerna.

– Vi hoppas naturligtvis det finns möjlighet att stoppa den här idéen och då är det fritt fram att vara med som vanligt. Men när detta ska införas, om detta blir verklighet, det är inte klarlagt än, säger han.

Zlatan Ibrahimovic, landslaget
210325 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during the FIFA World Cup Qualifier football match between Sweden and Georgia on March 25, 2021 in Stockholm. Photo: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / COP 106 / JM0097

Den här veckan väntas flera stora beslut ta kring framtiden om spelare, lag och turneringar. Bland annat så har rykten florerat om att PSG, som inte planerar att vara med i superligan, kan tituleras Champions League-vinnare, då övriga tre semifinallag har skrivit på för superligan. I veckan väntas alltså även beslut ta kring spelare från lagen i EM.

– Ska det gälla redan till sommarens EM måste det tas ett beslut väldigt snabbt. Analyser kommer ske och vi har som sagt möte på fredag och då får vi en uppdatering, säger Nilsson.

Klubbarna det hittills rör sig om är Tottenham, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Inter och Milan. Dessutom ska tre hittills okända klubbar in, och dessutom ska fem lag få kvala in varje år.

LÄS MER: Fotbollsvärlden går samman i rejäl attack – rasar mot nya Super League: ”Vilken skam – jag är äcklad!”

Få våra nyhetsbrev!