Spanien lägger sig platt och ber om ursäkt – efter Janne Anderssons jätteilska: ”Jag är ledsen för det”

Den spanska publiken buade under den svenska nationalsången. Det fick Janne Andersson att ilskna till – nu ber Spanien om ursäkt.
– Det är en dålig vana, säger förbundskaptenen Luis Enrique.

Sverige var piskade att vinna mot Spanien för att ta direktplatsen till VM. Men ett sent mål av Juventus-anfallaren Alvaro Morata släckte blågults drömmar, och Sverige får istället rikta in sig på playoff till våren.

Jannes ilska

Men efterspelet skulle bland annat komma att handla om den spanska publikens agerande inför matchen. Mycket oväsen och spridda burop hördes tydligt från läktarplats under den svenska nationalsången.

Det fick Janne Andersson att reagera.

– Det var inte så att de visade respekt mot nationalsången. Jag tycker det är tråkigt och att man ska visa respekt mot motståndarnas nationalsång, säger den svenska förbundskaptenen till SportExpressen efter matchen.

211114 Head coach Janne Andersson of Sweden during the press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Trots att det väckte starka reaktioner hos Janne Andersson valde tränaren att inte ta upp det med den spanska förbundsledningen efter matchen.

– De (Spanien) var så glada på planen så jag kände inte att det var läge. Det är inget att hänga upp sig på men jag tycker generellt att man ska visa den respekten.

Spaniens svar

Men efter matchen uttalade sig Spaniens förbundskapten, Luis Enrique, om händelsen, och han fördömer publikens agerande.

–– Jag ber om ursäkt för det. Vi hatar inte Sverige, men det är en dålig vana. Jag hoppas att vi kan ändra på det i framtiden, det viktigaste är att visa respekt för motståndarlaget och det svenska folket. Jag känner mig ledsen över att det blev så.

– Det är någonting vi måste förändra med tiden, tillägger han.

211114 Players of Sweden during the national anthem had of the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sveriges resa mot världsmästerskapet i Qatar 2022 fortsätter i mars. Då ska tolv lag göra upp om tre platsen, och blågults motståndare kommer att lottas senare i november.

LÄS MER: Därför tvingades Emil Forsberg kliva av kvalrysaren – mitt under Sveriges forcering: ”Extremt märkligt”

Få våra nyhetsbrev!