Så stoppades Patrik Anderssons drömflytt till superlaget Real Madrid

Patrik Andersson hade en magisk karriär, i klubbar som Bayern München och Barcelona.
Men resan kunde ha tagit en annan väg – om han inte blivit stoppad från en övergång till superlaget Real Madrid.

VM94-hjälten Patrik Anderssons proffsäventyr började med ett snabbt stopp i Premier League och Blackburn Rovers. Det blev bara 12 matcher där och det var först när backgeneralen kom till tyska ligan och Borussia Mönchengladbach som karriären tog riktig fart.

Under fem raka säsonger var Andersson en av de viktigaste kuggarna i ett Mönchengladbach, som ett tag hade ett riktigt vasst lag med Martin Dahlin och Stefan Effenberg.

931120 Fotboll, Bundesliga, Borussia Mönchengladbach – Werder Bremen, 3-2: Patrik Andersson och Martin Dahlin, Mönchengladbach jublar efter segern. Foto: BILDBYRÅN / 17266

I slutet av storhetstiden gick Dahlin och Effenberg och Dahlin vidare. Men Patrik Andersson blev kvar. I en intervju med Sportbladet berättar Andersson om hur han 1997 kunde ha gått till Real Madrid – men blev stoppad.
– Jag var på semester, satt ute i Öresund och fiskade då jag blev uppringd av Jupp Heynckes. Han hade tagit Teneriffa till semifinal i UEFA-cupen, och därför blivit rekryterad till Real Madrid. Nu ville han hämta in mig som den mittback som skulle komplettera Fernando Hierro, och jag tyckte självfallet att det var otroligt smickrande, säger han.

”Nådde ingen lösning”

Andersson var redo att ta nästa steg i karriären, men när han försökte få Mönchengladbach att gå med på en spelaraffär tog det tvärstopp.
– Jag tog ett möte med Rolf Rüssmann som var general manager, och bad dem att lösa mig från mitt avtal. Men tyvärr så nådde vi ingen lösning. Klubben vägrade släppa mig, och jag fick snällt stanna kvar, säger Andersson till Sportbladet.

931120 Fotboll, Bundesliga, Borussia Mönchengladbach – Werder Bremen, 3-2: Patrik Andersson, Mönchengladbach jublar efter segern. Foto: BILDBYRÅN / 17266

Utan flera av sina nyckelspelare blev Mönchengladbach ett bottenlag. Laget klarade sig precis kvar 1997/98 och åkte ur året efter. Först då kunde Andersson gå vidare, till storklubben Bayern München.
– När FC Bayern kom in var det egentligen självklart från första stund. Jag hade fått uppleva dem och deras kraft på nära håll, fått möta laget och följa klubben. I Tyskland har de en särställning – de är klubben som alla vill gå till – så för mig var det inte något snack. Inget annat var intressant längre, säger Andersson.

Sköt hem titeln

Höjdpunkten där var så klart ögonblicket då han sköt hem titeln till Bayern, i sista sekunderna av hela säsongen.