Ravellis kritik mot nya regeln som förändrar knattefotbollen i Sverige

Svensk knattefotboll är i stor förändring.
I år finns ingen cup- eller serievinnare för barn under 13 år.
– Jag är väldigt tveksam till det, säger en kritisk Thomas Ravelli till Kristianstadsbladet.

Från och med i år har cup- och serievinnare helt tagits bort från knattefotbollen. Efter en lång debatt om prestationskrav i allt för tidig ålder har Svenska fotbollförbundet klivit in och förbjudit att cup- eller seriesegrare utses för barn under 13 år.

En stor förändring för både knattefotbollen och faktiskt hela den svenska fotbollsmodellen. En som är starkt kritisk till den nya regeln är före detta landslagsmålvakten och hjälten från VM 1994, Thomas Ravelli.

Ravelli förstår inte hur man kan ta bort drivkraften i att vinna.
– Jag är väldigt tveksam till det, all idrott handlar om att vinna. När man torskar är det bara att knyta näven och komma ingen, det är det som alltid har drivit mig, säger legendaren till Kristianstadsbladet.
– Barnen vet ändå själva om de har vunnit eller förlorat. Det är det som är skönheten och det otäcka med idrotten.

Ravelli jämför med den stora fotbollsnationen Tyskland som i sommar vann både för-VM och U21-EM samt är regerande världsmästare på herrsidan och vann OS-guld på damsidan förra sommaren. För i Tyskland har man format vinnare sedan barnsben.
– Om man ska bli bra på något så måste man öva på det. Se på Tyskland, vinnarmentaliteten ligger i deras gener. Framtiden får utvisa hur det blir här i Sverige, säger Ravelli till lokaltidningen.

LÄS MER: När Ravelli fick 40 000 åskådare att explodera i extas på Råsunda.