PL-rivalernas jätteilska mot Manchester City – efter domen: ”Det är en katastrof”

Domen hävs och Manchester City får nu spela Champions League.
Det beslutet uppskattar inte alls Premier League-rivalerna.
– Beslutet är en katastrof, säger en irriterad José Mourinho.

Först stängdes Manchester City av i hela två år från allt Europaspel. Men storklubben överklagade beslutet till idrottens skiljedomstol, Cas.

Ilskan mot City

I går kom det högst oväntade beskedet att avstängningen hävs och City får spela i Champions League kommande säsong. Dessutom minskades bötesbeloppet från 300 miljoner kronor till blott 100 miljoner kronor.

José Mourinho, Premier League
180305 José Mourinho, coach of Manchester United, ahead of the Premier League match between Crystal Palace and Manchester United on March 5, 2018 in London. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160211

Beslutet har – så klart – väckt stor glädje hos Manchester City men hos övriga i Premier League har en rejäl ilska väckts. I dag fick demontränaren José Mourinho en fråga om det hela och han höll inte igen med orden.
– Cirkusdörren är öppen. Alla kan spendera hur mycket de vill, säger Tottenhamtränaren på tisdagens presskonferens.
– Om Manchester City inte är skyldiga, då är det en katastrof att de bötfälls med flera miljoner. Om de däremot är skyldiga ska de så klart stängas av. Oavsett vad så är beslutet en katastrof.

Klopps kritik

Portugisen hävdar även att Financial fair play, FFP, är död efter det här kontroversiella beslutet. Även Liverpooltränaren Jürgen Klopp har uttryckt sig kritiskt efter den hävda domen.

Jürgen Klopp, Premier League
180526 Jürgen Klopp, head coach of Liverpool, ahead of the UEFA Champions League final between Real Madrid and Liverpool on May 26, 2018 in Kyiv. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170178

Även om han inte använder lika starka ord som Mourinho.
– Jag tycker inte att gårdagen var en bra dag för fotbollen. FFP är en bra idé och den är där för att skydda lagen och tävlingarna. Idén var i början att inte överspendera och klubbarna skulle säkerställa att pengarna som spenderas kommer från rätt källor, säger han enligt The Independent. 

”Be om ursäkt”

Manchester City-tränaren Pep Guardiola är av en helt annan åsikt. Han kräver istället att alla ska be om ursäkt till klubben.
– Folk borde be oss om ursäkt. De sa att vi fuskade och ljög och ingen trodde att vi var oskyldiga, säger han i sitt första uttalande.

Pep Guardiola, Premier League
160806 Manchester Citys tränare Pep Guardiola under en presskonferens med Manchester City inför en träningsmatch den 6 augusti 2016 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

När Man City nu får spela i Champions League innebär det att något av lagen Chelsea, Leicester och Manchester United inte kommer att få göra det. Kampen om de två sista CL-platserna är oerhört jämn och det skiljer bara en poäng mellan PL-lagen med tre matcher kvar att spela.

LÄS MER: Chockbeskedet: PL-stjärnans bror skjuten till döds – bara timmar efter derbyvinsten

Få våra nyhetsbrev!