Peter Jihde efter omtalade intervjun med Zlatan – avslöjar allt 16 år senare: ”Det här vill jag säga till honom nu”

Det är en av de mest klassiska intervjuerna i svensk tv-historia.
16 år senare minns Peter Jihde fortfarande bråket med Zlatan Ibrahimovic – tydligt.
– Jag skulle vilja göra om den, säger han till Sportbibeln.

Det var efter en träningslandskamp mellan Sverige och Kroatien, 2003, som svensk sporthistoria skrevs. Men det berodde inte på någonting som hände på planen – för det var en sömnig tillställning.

Oförglömliga intervjun

I stället bjöd Zlatan Ibrahimovic på en oförglömlig pik till Peter Jihde, vars frågor ”Ibra” totalt tröttnat på.

– Vi ska sätta in dig på mittfältet så att du kan styra och ställa. Du får väl fråga förbundskaptenen, sa Zlatan i intervjun.

Foto: Skärmdump/Youtube

16 år har gått, men Jihde minns intervjun väl.

– Ett: Att den kroatiska publiken hade kallat honom för homosexuell hela första halvleken. Två: Att Sverige låg under. Tre: Att Zlatan inte hade fått så många bollar som han brukade få i Ajax. Fyra: Att han hade fått vänta på att jag hade intervjuat färdigt Tommy Söderberg, förbundskaptenen som var före. Fem: Att det var jävligt kallt. Så det var förutsättningarna inför intervjun då.., säger TV3-profilen Peter Jihde till Sportbibeln.

Stora planerna

Han ångrar dock inte intervjun, utan ser snarare tillbaka på den med glädje.

– Stolt är kanske fel ord. Men jag tycker att det var en sådan ”vad, hur, varför” som man alltid ska börja intervjufrågorna med. ”Vad är det ni gör då?”, ”vad är det ni skulle gjort?”, ”varför funkar det inte?”, ”hur påverkar det dig?”… Klassiska vanliga öppna frågor.

180423 Konferencier Peter Jihde när Växjö firar SM-guldet på Stortorget den 23 april 2018 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Om något år fyller intervjun 20 år – och då har Jihde planer.

– Jag skulle vilja göra om den. Jag tror det var 2002 eller 2003 vi stod där. Jag skulle vilja göra om den på 20-årsdagen och prata om vad som hände sen. 

Vad skulle du fråga Zlatan nu?

– Nu skulle jag fråga hur han på bästa sätt, för människans bästa, ska hantera sina ledaregenskaper. För Zlatan är ju en av de största personerna i Sverige, en av de personerna vi alltid reagerar och lyssnar på. Han har en otrolig möjlighet att göra ännu mycket mer än han har gjort. Han har gjort fantastiskt mycket på fotbollsplanen och även vid sidan av. Men han har ju möjlighet att göra ännu mer. Jag skulle vilja att han använde det till någonting gott, säger Jihde (intervjun gjordes innan Zlatans intåg som delägare i Hammarby, reds anm.).

Dela för att berätta vad du tycker om det här!