Oväntade uppgifter: Borussia Dortmunds vändning – nya, helt avgörande beslut om Alexander Isaks framtid

Borussia Dortmund uppges inte vilja ha honom.
Men storklubben kan ändå köpa Alexander Isak i sommar.
– Då kan klubben överväga att värva tillbaka honom, säger Eurosports expert Marc Hlusiak.

Bara en match in i årets EM för Sverige och nu pratar hela Europa om Alexander Isak. Den exceptionellt talangfulle forwarden var på radarn hos mängder av storklubbar redan innan sommarens stora fotbolls-fest, och intresset har inte direkt minskat efter premiärmatchen mot Spanien.

Stora succén

Sverige var ordentligt tillbakatryckta under hela matchen och hade faktiskt rekordlite boll, men man lyckades ändå vaska fram två jättechanser och båda gångerna så var det Alexander Isaks förtjänst. Anfallaren har hyllats enormt för sin insats i matchen och ryktena som omsvärmade honom redan innan turneringen har nu alltså bara ökat.

Alexander Isak, Sverige
210614 Alexander Isak of Sweden after the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Spain and Sweden on June 14, 2021 in Seville. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0138

Alexander Isak gjorde braksuccé i Real Sociedad den gångna säsongen, med hela 17 gjorda ligamål, och det har redan rapporterats om att bland andra Arsenal ska vara intresserade av en värvning. Men det kommer att kosta. Enligt rapporter är inte Real Sociedad intresserade av att släppa honom för summor kring 700 miljoner kronor – men det är här som Borussia Dortmund ser sin chans.

Dortmunds besked

Den tyske klubben var den som köpte Isak från AIK för flera år sedan, men svensken lyckades aldrig ta en tröja i laget. Men när tyskarna sålde Isak till Spanien så bakade man in en återköpsklausul på omkring 300 miljoner kronor. Dortmund har som bekant en av världens bästa anfallare i form av Erling Haaland, och så länge han finns kvar, vilket man hoppas att han gör åtminstone en säsong till, så kan inte Isak få en plats i laget.

Men enligt Eurosport så kan Dortmund i sommar överväga att köpa tillbaka Isak för den billiga slanten tack vare klausulen – bara för att sälja honom direkt.

– Isak vill inte återvända till Dortmund och Dortmund vill inte värva tillbaka Isak. Enda chansen för en återkomst är att Isak gör ett bra EM, och att hans marknadsvärde således stiger över de 300 miljoner kronor som Dortmund har rätt att köpa tillbaka honom för. Då kan klubben överväga att värva tillbaka honom för att sedan sälja honom dyrt direkt, säger experten Marc Hlusiak, enligt Expressen.

Erling Braut Haaland, Dortmund
Dortmund’s Erling Haaland, left, Marco Reus, center, and Jude Bellingham leave the pitch at the end of the Champions League, first leg, quarterfinal soccer match between Manchester City and Borussia Dortmund at the Etihad stadium in Manchester, Tuesday, April 6, 2021. (AP Photo/Dave Thompson) XVG180

Eurosport skriver även att möjligheten att Dortmund trots allt säljer Haaland finns, och att Isak kan hitta tillbaka till klubben på så sätt, men det inte är det troligaste scenariot. Alexander Isak uppgavs inför EM vara nära ett nytt kontrakt med Real Sociedad, men om det är för att han faktiskt vill stanna i klubben, eller om det är en del i att spanjorerna vill ha mer betalt för honom om en storklubb skulle ringa, är oklart.

I veckan har Alexander Isak hyllats enormt av flera legendarer, bland andra Marco van Basten och Rio Ferdinand.

LÄS MER: Underbara beskedet om Christian Eriksen på sjukhuset – så ska han få se Danmarks match: ”Det är galet”

Få våra nyhetsbrev!