Olof Mellbergs ärliga ord – 16 år efter avgörande straffmissen i EM-slutspelet: ”Jag kommer aldrig att…”

16 år har gått.
Men Olof Mellberg har inte glömt straffmissen mot Nederländerna i EM.
– Nej, det kommer jag aldrig att göra, säger han till Aftonbladet.

Sverige hade ett superlag under EM 2004, och man imponerande stort i gruppspelet, som man dessutom vann före Danmark, Italien och Bulgarien. Många menar att det är Sveriges bästa chans, kanske någonsin, att nå längst i ett stort mästerskap.

Missade avgörande straffen

Men drömmarna grusades redan i kvartsfinalen. Matchen mellan Sverige och Nederländerna slutade 0-0, vilket även stod sig förlängningen ut.

Olof Mellberg, Brommapojkarna
170513 Brommapojkarnas tränare Olof Mellberg under fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och Brommapojkarna den 13 maj 2017 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Cop 147

Det hela blev en straffrysare – som slutade med att Olof Mellberg, mittbacken som inte direkt var känd för sitt målgörande, bommade den sjätte straffen. Arjen Robben kunde därefter rulla bollen i mål och Sverige åkte ut.

”Kommer aldrig släppa det”

16 år har gått, men legendaren Olof Mellberg har inte släppt missen.

– Nej, det kommer jag aldrig att göra. Det påverkade så mycket, säger han till Aftonbladet.

Olof Mellberg, Brommapojkarna
171024 Brommapojkarnas tränare Olof Mellberg jublar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Brommapojkarna och Dalkurd den 24 oktober 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Den nuvarande Helsingborgs-tränaren håller dock inte med om att det är Sveriges främsta chans till ett guld – det menar han att blågult hade två år tidigare, i VM.

– Då hade vi verkligen kunnat gå hela vägen. Vi vann Dödens grupp och sedan öppnade vår halva upp sig i lottningen. Det kändes som vi var bättre än Senegal också. Vi tryckte på och sedan fick de en snabb omställning och så ”puff” så var det över, säger Mellberg.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!

Få våra nyhetsbrev!