Nya framtidsförslaget för Zlatan-statyn – efter grova vandalismen: ”Ta den till oss – han är vår idol”

I Malmö har Zlatans staty blivit oönskad.
Nu kommer ett nytt förslag för var monumentet kan flyttas.
– Ta den till oss, vädjar nu Milanos borgmästare Giuseppe Sala i en intervju med SVT.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic har blivit grovt vandaliserad och omkullvält i Malmö. Just nu är den på reparation på en hemlig plats och framtiden är väldigt oviss för monumentet.

Förslag för statyn

Det är inte alls säkert att Zlatan-statyn återvänder till originalplatsen vid Stadiontorget utanför Malmö FF:s hemmaarena. Nu kommer ett helt nytt framtidsförslag för monumentet.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
200105 The statue of Zlatan Ibrahimovic has been vandalized, photographed on January 5, 2020 in Malmö. Photo: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Det är Milanos borgmästare Giuseppe Sala som vill att Zlatan-statyn ska lämna Sverige gränser och flytta till Italien. Borgmästaren, som är en Inter-supporter, tror att statyn kommer att passa perfekt i Milano.
– Även vi Inter-supportrar har många fina minnen av Zlatan. Jag tror helt enkelt att det är en person som hela staden tagit till sitt hjärta, säger borgmästaren till SVT.

”Zlatan är en idol”

Flera röster har höjts för att flytta statyn till Stockholm istället för Malmö. Men Milanos borgmästare tycker ändå att hans förslag är mycket bättre.
– Om Milan kan hjälpa till att ordna ett utrymme för statyn så är jag positivt inställd. För oss italienare är Zlatan en idol och en positiv förebild som har lyckats inom sin sport, säger Sala till SVT.
– Det var tråkigt att se vad som hände med statyn. Jag tror det kan vara bra både för honom och för oss för att visa hur fäst han är vid staden.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
200209 Zlatan Ibrahimovic of Milan during the Serie A match between Inter and Milan on February 9, 2020 in Milano. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92444

Det var när Zlatan köpte in sig som delägare i Hammarby som den stora ilskan väcktes i Malmö. Och frustrationen gick helt ut över monumentet av stadens son i brons.

LÄS MER: Här är räkningen för Zlatan-statyn – så oerhört mycket har vandaliseringen kostat Malmö