NEJ! Sverige utslaget ur EM – förlorar mot Ukraina efter rött kort och sanslöst förlängningsdrama

Emil Forsberg hade två ramträffar under ordinarie tid.
Men Sverige är utslagna ur årets EM.
Det blev förlust mot Ukraina efter rött kort och stor förlängningsdramatik.

Sverige vann sin grupp i EM före Spanien, Polen och Slovakien och inför åttondelsfinalen mot Ukraina, som slutade trea i sin grupp och bara tog sina poäng mot Nordmakedonien, var man klara förhandsfavoriter. Det stod redan klart inför matchen att vinnaren i matchen skulle ställas mot England, i Rom, på lördagskvällen.

Forsberg målskytt igen

Sverige inledde matchen piggt men chockades då Ukraina tog ledningen. Andrij Jarmolenko, som vräkt in poäng under årets mästerskap, höll bollen kyligt i straffområdet och hittade med en delikat yttersida Manchester City-stjärnan Oleksandr Zintjenko, som på volley smällde in ledningsmålet via Robin Olsens händer.

Ukraina, fotbolls-EM 2021
210629 Oleksandr Zinchenko of Ukraine celebrates after scoring 0-1 during the UEFA Euro 2020 Football Championship round of 16 match between Sweden and Ukraina on June 29, 2021 in Glasgow. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0154

Sverige tog tag i matchen efter chockstarten, och skapade flera vassa chanser för kvittering. Alexander Isak hade ett skott som gick precis utanför, men med minuter kvar av den första halvleken kom utdelningen. Alexander Isak spelade den här gången fram till Emil Forsberg, som med ett skott som styrdes via Ukraina-ben hittade nätet fram till 1-1, vilket var ställningen halvvägs in i matchen.

Flera ramträffar

Om den första halvleken var stängd och något försiktigt så var den andra något helt annat. Omgående hade Ukraina ett skott i stolpen, och snudd på anfallet därpå så var det Emil Forsbergs tur att pricka stolpen. Emil Forsberg hade en kvart senare ytterligare ett skott i ramen – denna gång tog han helt på egen hand fram ett läge, men skottet från distans gick rakt i ribban.

Sverige, fotbolls-EM 2021
210629 Emil Forsberg of Sweden looks dejected during the UEFA Euro 2020 Football Championship round of 16 match between Sweden and Ukraina on June 29, 2021 in Glasgow. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0154

Efter den svenska chanskavalkaden svalnade matchen något, och känslan var att samtliga spelare i stort sett bara väntade på förlängning. Matchen slutade 1-1 och gick till förlängning, men den var inte särskilt gammal när Marcus Danielson gick in för att rensa en boll, men dobbarna gick rätt in i en motståndares ben, och efter VAR-granskning visades mittbacken ut.

Matchen såg ut att gå mot straffar, men i matchens absoluta slutskede – med två minuter kvar av förlängningen – kom avgörandet. Ett inlägg nådde fram till en Artem Dovbyk som nickade in avgörandet. Sverige är därmed utslaget ur årets EM.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */