När Sverige chockade England med tidernas mäktigaste lagmål i U21-EM

När Sverige chockade England med tidernas mäktigaste lagmål i U21-EM

Sverige älskar verkligen sitt U21-landslag.
Kärleken började 2009 när svenska hjältar charmade hela landet i U21-EM på hemmaplan.
Och framförallt den mäktiga comebacken mot England i EM-semifinalen.

Det var något väldigt speciellt med U21-EM 2009. Mästerskapet avgjordes i Göteborg och svenska U21-landslaget spelade drömfotboll inför fullsatta läktare. Det låg ett magiskt moln över hela västkusten och just ett speciellt ögonblick har förevigats hos alla svenska fotbollsälskare.

Marcus Berg var turneringens stora skyttekung och vann skytteligan med hela 7 mål. Hans allra sista i turneringen var även det coolaste. För i semifinalen mot England blev Sverige rejält pressade och låg under med 3-0 i halvtid.

Sedan kom comebacken som skickade gåshud genom hela landet. Berg reducerade till 1-3 i 68:e, Ola Toivonen till 2-3 i 75:e och så kom även tredje målet och kvitteringen inom loppet av bara 13 minuter. På det allra vackraste sättet.

Rasmus Elm snurrfintade, Guillermo Molins slog inlägget, Robin Söder klackade och målkungen Berg dunkade upp bollen i nättaket för det läckraste lagmålet U21-EM någonsin skådat. Läktarna fullständigt vibrerade av blågul glädje och målet blev snabbt en klassiker. Man får ju fortfarande gåshud av att se det igen och speciellt från den där vinkeln i videon här nedanför. Oförglömligt.

LÄS MER: När Marcus Berg skickade Vitryssland i pension i U21-EM.

Se det klassiska lagmålet från 2009 här:

 

3-3-målet ledde till straffavgörande för Sverige och England där tyvärr Molins blev den som missade avgörande straffen. Därmed fick ett upplyft Sverige aldrig spela den perfekta finalen på hemmaplan.

Det trista minnet är fortfarande en öm tå för svenska fotbollsfans. Men vi kommer alltid att ha det här målet som en liten tröst.