När Stefan Schwarz gick bärsärk och fullkomligen slaktade två fransmän på fyra sekunder(!)

Hård, hårdare, Stefan Schwarz.
Det var inte många som tjafsade med landslagslegendaren på en fotbollsplan.
Nu har vi hittat en video som visar Schwarz sanna jag – med två kapningar på fyra sekunder.

Allt började en gång i tiden hos lilla Kulladals FF. Där tog Hans Jürgen Stefan Schwarz sina allra första stapplande steg på fotbollsplanen.

Schwarz karriär

Redan som 13-åring flyttade han vidare till Malmö FF och där tog allting fart. Schwarz skulle komma att få en framgångsrik karriär med spel i några av Europas största klubbar som Bayer Leverkusen, Benfica, Arsenal, Fiorentina, Valencia och Sunderland.

Stefan Schwarz, Sverige
940605 Fotboll, Sverige – Norge, 2-0: Stefan Schwarz med bollen och kollegan Jonas Thern i bakgrunden. © Bildbyrån – 17830

Det blev även 69 landskamper och 6 mål för svenska landslaget. Där slitvargen på mittfältet var en nyckelspelare i många år och den stora höjdpunkten var så klart bragdsommaren 1994 när Sverige bärgade ett sensationellt VM-brons i USA.

Schwarz var hård som få på fotbollsplanen och blev känd för sin kompromisslösa spelstil där han gav precis allt i varje löpning och framförallt i varje närkamp. Mer än gärna smällde han på lite extra i kampen om bollen, ofta lyckades han ta bollen men ibland flög en och annan spelare i luften.

Kallades ”Gud”

Ett klassiskt minne som verkligen visar Schwarz hårda spelstil är från en landskamp 1997. När svensken faktiskt bröt skenbenet, men vägrade att byta utan reste på sig för att spela vidare matchen.

Stefan Schwarz, Sverige
930428 VM-Kval, Frankrike – Sverige, 2-1: Stefan Schwarz stoppar Eric Cantona. © Bildbyrån – 16769

Efter 10 minuter gick det inte längre att springa och Schwarz tvingades halta av planen. Vi har även hittat ett annat klassiskt ögonblick från landslagslegendarens karriär som visar upp hans rätta jag.

Det är från en VM-kvalmatch mot Frankrike 1993. Där mannen som har kallats ”Gud” tappar huvudet på mittplanen och ger sig på jakt efter fransmän.

Rejäl glidtackling

Först ger han sig på stjärnspelaren Eric Cantona med en saftig tackling, sedan reser sig Schwarz upp och jagar ikapp nästa fransos. Med ännu en rejäl glidtackling sänker han motståndaren till gräset, se här nedanför.

På bara fyra sekunder lyckas alltså svenske tuffingen dela ut två tokkapningar. Nästan ännu bättre är att domarens bedömning bara är att dela ut gult kort till Schwarz och förmodligen en liten tillrättavisning om att han skulle lugna ned sig.

Det här visar verkligen hur annorlunda fotbollen var förr. Och hur jäkla stenhård Stefan Schwarz egentligen var.

Se videon:

LÄS MER: Här tar Stefan Schwarz ut de 11 bästa han någonsin spelat med

Få våra nyhetsbrev!