När Socrates avlossade långskottet som gav alla fotbollsälskare gåshud

Socrates gjorde mängder av fina landslagsmål för sitt Brasilien.
Ett av de allra vackraste kom mot Sovjetunionen under VM 82.

Socrates hade en mäktig landslagskarriär. På 60 landskamper gjorde brassen i snitt mål i mer än var tredje match. Den legendariske mittfältaren deltog i två VM-slutspel för det brasilianska landslaget, 1982 och 1986. I det första av mästerskapen stod han för ett mål utöver det vanliga.

Den 14 juni 1982 klev Brasilien in i VM-turneringen mot Sovjetunionen i Sevilla. På pappret brassarnas tuffaste match i den första gruppspelsfasen. Den sydamerikanska giganten mönstrade ett starkt mittfält där Socrates kamperade ihop med Zico, Falcao och Toninho Cerezo.

Sovjet tog tidigt ledningen i matchen genom Dynamo Kiev-stjärnan Andriy Bal. En ställning som stod sig långt in i matchen. Men med kvarten kvar lyckades Brasilien till slut utjämna när Socrates bjöd på ett nummer av den högre skolan.

Se Socrates drömmål:

https://youtu.be/Vkq4fVKzibY

Målet blev starten på vändningen. För innan spanjoren Augusto Lamo Castillo blåst av matchen hade Eder skjutit segern till Brasilien. Brassarnas segerrad fortsatte sedan mot Skottland, Nya Zeeland och Argentina, innan laget gick på pumpen mot Italien och åkte ur mästerskapet i den andra gruppspelsfasen.

LÄS MER: De snyggaste målen av Brasiliens VM-lag 1982