När Paul Scholes förvandlade Håkan Mild till en schweizerost: "Jag fick skära upp benet efteråt"

När Paul Scholes förvandlade Håkan Mild till en schweizerost: ”Jag fick skära upp benet efteråt”

.

Det är en våldsam satsning, ett riktigt överfall.
Det sjuka? Paul Scholes blev inte ens varnad för sin galna tackling på Håkan Mild.
– Dobbarna syns fortfarande i låret, säger Håkan Mild i ett uttalande.

Det är inte ofta en EM-kvalmatch som slutar 0–0 går till historien som klassisk. Men det blev ändå Sveriges drabbning mot England på Wembley, i dag för exakt 22 år sedan.

Scholes överfall

Sverige ledde EM-kvalgruppen, men jagades av stornationen England. Och hemmalaget gav verkligen järnet direkt från avspark. En av de mest övertända spelarna var helt klart Manchester United-stjärnan Paul Scholes.

Håkan Mild, Paul Scholes
990605 Fotboll, EM-Kval, England – Sverige, 0-0: Håkan Mild blir liggande efter överfallet av Paul Scholes
© Bildbyrån – 60140 – FOTO: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

Det hann inte ens gå en minut innan han kom farande med dobbarna före, rätt in i Håkan Milds lår. Men det galna är alltså att Scholes inte ens blir varnad för otäcka tacklingen på svensken.

Milds egna ord

Trots att man i reprisen tydligt ser att domaren står perfekt, med fri sikt, och ser allt. Det skulle naturligtvis varit ett direkt rött kort där, på momangen.

Scholes fortsatte dock spela lika vårdslöst och hann dra på sig två gula kort ändå innan ens en timme var spelad. Svenske landslagshjälten Håkan Mild minns så klart matchen och tacklingen än i dag.
– Det var ett revben som gick sönder, det var det som gjorde ont. Det var inte så mycket smällen på låret. Men jag hade problem med såret efteråt, det svullnade upp och jag fick tömma det. Det var för att jag hade fått in ett grässtrå från Wembley, så jag fick skära upp och ta bort det, har Mild berättat för Sportbladet.

Se tacklingen:

Sverige dominerade matchen mot England och borde nog ha vunnit kvalmatchen. Många minns nog att Fredrik Ljungberg – som just slagit igenom i Premier League med Arsenal – hade en fin frispark som gick i ribban.

Sverige gick sedermera till EM-slutspelet i Holland och Belgien 2000. Men den turneringen blev ett totalt misslyckande för svensk del, med uselt spel och förluster mot Belgien och Italien samt oavgjort mot Turkiet.


Få våra nyhetsbrev!