När Patrik Andersson blev överkörd av självaste Vinnie Jones i PL-debuten och fick höra fem oförglömliga ord

Han är en av svensk fotbolls största i historien.
Nu minns Patrik Andersson tillbaka till karriären och även den oförglömliga Premier League-debuten.
När han ställdes öga mot öga med legendariska råskinnet Vinnie Jones.

Det är få svenska fotbollsspelare som toppar Patrik Anderssons otroliga meritlista. Han har vunnit SM-guld med Malmö FF, tyska liga- och cupguld med Bayern München, Champions League-mästare 2001, Guldbollen både 1995 och 2001 samt det ikoniska VM-bronset med Sverige 1994.

Till Premier League

Han fostrades i lilla Bjärreds IF och fick därmed smeknamnet ”Bjärred” under resten av sin speltid. Karriären tog sedan fart på allvar i Malmö under början av 90-talet och 1993 fick han sin drömflytt till engelska Premier League 1993.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Patrik Andersson, Sverige
080829 Fotboll, Sverige 94 – Danmark 92: Patrik Andersson, Sverige © Bildbyrån – 75576

Då det blev spel i klassiska Blackburn Rovers under ikoniske tränaren Kenny Dalglish. Men det blev bara ett år i England innan flyttlasset gick vidare till Tyskland och spel i Borussia Mönchengladbach.

Anderssons karriär

Där skulle Andersson etablera sig som en mittback av absolut världsklass och efter flera säsonger i Mönchengladbach väntade betydligt större klubbar i form av giganterna Bayern München och Barcelona. Därefter vände svenske försvararen hem igen till Sverige och avslutade karriären hos Malmö FF.

LÄS MER: De 11 VÄRSTA tacklingarna i fotbollens historia har utsetts – här är skräcklistan för alla benknäckare

51-åringen kan idag se tillbaka på en mycket framgångsrik karriär som en av svensk fotbolls riktigt stora och kan stoltsera med 96 landskamper i den blågula landslagströjan. Ett av hans allra bästa minnen från den aktiva tiden är just från tiden i England.

Mötte Vinnie Jones

9 januari 1993 gjorde ”Bjärred” debut för Blackburn mot Wimbledon och det skulle bli ett mycket speciellt möte med den ökända ärkebusen Vinnie Jones. Andersson hann inte ens bli varm i kläderna förrän legendariska råskinnet körde över honom på planen.
– Första bollkontakten sa det bara pang och smällde rejält. Vinnie Jones manglade mig rejält, berättar svensken för SportExpressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Vinnie Jones, Premier League
980801 Vinnie Jones (Vinny Jones), Queens PR (Queens Park Rangers) © Bildbyrån – © 7

När VM 94-ikonen fortfarande låg i gräset helt omtumlad så sträcktes en hjälpande högerhand fram. Det var herr Jones som ville välkomna debutanten till England på sitt alldeles egna sätt och han sa det med fem oförglömliga ord:
– Patrik, welcome to Premier League!

LÄS MER: När galningen Vinnie Jones tog ett gult kort efter bara tre (!) sekunder

Patrik Andersson skrattar högt när han minns tillbaka till första mötet med Vinnie Jones. Och hur stenhårt det faktiskt var att spela i England i början av 90-talet.
– Det var 90 minuters kamp och långa bollar, erkänner han i intervjun.

Gillar du den här historien om Vinnie Jones? Dela artikeln och visa andra!