När Nils Liedholm lät vidskepligheten ta över helt – och ‘Gud’ nästan rånades på drömflytten: ”När är du född?”

Torbjörn Nilsson fick plötsligt ett samtal från Nils Liedholm.
Då höll hans födelsemånad(!) på att ställa till det.

Få spelare har betytt så mycket för en klubb som Torbjörn Nilsson har gjort för IFK Göteborg. Det hör ju, till exempel, inte till vanligheterna att en spelare är så pass bra att man får smeknamnet Gud. Större än så kan det faktiskt inte bli.

Jagades av alla

Och det är verkligen med all rätt som Torbjörn Nilsson har den enorma kultstatusen som han faktiskt har. Under åren i Blåvitt så gjorde Nilsson sanslösa 332 mål, och då i en klubb som var en av hela Europas största. Nilsson var den givne stjärnan när klubben vann Uefacupen 1982, och han vann då även skytteligan. Och det ledde så klart till stort intresse runt om i Europa.

820101 Fotboll, Torbjörn Nilsson, IFK Göteborg © Bildbyrån – Dia

Mängder av klubbar hörde av sig till Nilsson i början av 80-talet, men valet föll till sist på tyska Kaiserslautern. Men bara dagar senare ringde storklubben Roma, med tränaren Nils Liedholm. Nilsson säger själv att Roma hade varit en drömklubb, men ”tyvärr” hade han redan sagt muntligt ja till den tyska storklubben.

Oväntade frågan

Men det fanns fler grejer som potentiellt hade kunnat hindra Nilsson från att gå till Roma. Under samtalet med Liedholm dök nämligen en högst oväntad fråga upp.

– ”När är du född, Torbjörn?”, frågade han plötsligt. ”Ja, i juli”, sa jag. Han frågade mig vilken dag, och jag svarade att jag är född den 9 juli. ”Oj, det var inte bra”, sa då Nils. Då visade det sig att han var astrolog, och att han bara köpte spelare i vissa stjärntecken, och juli var inte bra, skrattar Nilsson, i Radiosportens dokumentär ”Matchen”.

Foto: Bildbyrån

Torbjörn Nilsson fick sedan i uppdrag av Liedholm att ringa sin mamma för att få reda på vilken tid på dygnet han var född.

– Jag ringde och sa till Liedholm att jag föddes klockan 11. ”Ja, men då är det okej”, sa han då. Det är en vändkrets. Det finns många historier om hans astrologi, ska du veta, säger Nilsson.

LÄS MER: Milan-legendarens plötsliga utspel mot Zlatan – vill se svenske stjärnan bänkas: ”Han borde inte starta…”

Få våra nyhetsbrev!