När Magnus Hedman skrev på för Serie A-laget – men hamnade mitt i en mardröm: ”Sämre än Vårby gård”

Magnus Hedman var en av många profiler i Ancona.
Men tiden i klubben blev en mardröm för målvaktsikonen.
– Jag hade aldrig åkt om jag visste allt jag fick reda på, säger han till Sportbibeln.

Magnus Hedman var en välprofilerad målvakt när han 2004 tog ett oväntat karriärsbeslut. Svensken fick snålt med speltid i Celtic, och valde därför att gå till Ancona, som krisade i den italienska ligan.

”Ödet var förutbestämt”

I laget fanns superprofiler som Dino Baggio, Goran Pandev och Mario Jardel. Men det räckte inte resultatmässigt. Ancona radade upp förluster, och när Magnus Hedman kom till klubben var det kniven mot strupen.

– Ödet var redan förutbestämt. Vi var tvungna att vinna typ alla matcher för att hålla oss kvar, men torskade första, säger Hedman till Sportbibeln.

040611 Fotboll, EM, Träning Sverige: Magnus Hedman (Målvakt) © Bildbyrån

För Magnus Hedman fanns dock moroten att slå sig in i EM-truppen till sommaren 2004, någonting han dessutom lyckades med – trots att han bara gjorde tre matcher under våren.

– Det handlade ju om att vara professionell och jag hade ett EM att se fram emot. För mig var det rätt lätt att hitta motivationen, säger han.

”Sämre än Vårby gård”

Men Hedman var överlag inte särskilt imponerad över upplevelsen i Italien.

– När jag hade skadat knät fick jag en adress för att åka på behandling. När jag kom fram så gick jag in – till en allmän vårdcentral, och fick sitta i ett väntrum. Det var helt sjukt, säger han, och fortsätter:

– Och träningsanläggningen… det var sämsta jag varit med om. Planen var sämre än Vårby Gård, och där var det ändå grus. Hade jag vetat allting hade jag fick reda på hade jag aldrig åkt.

000619 Fotboll, EM, Italien – Sverige: Magnus Hedman, Sverige © Bildbyrån

Efter tiden i Italien så blev nästa klubb, mycket överraskande, Chelsea. Där blev det dock inga matcher, och karriären var därmed över.

Dela för att hylla en av våra allra största målvakter!