När bollgeniet Zico blev odödlig genom att smeka in ett av VM-historiens allra mäktigaste frisparksmål

När bollgeniet Zico blev odödlig genom att smeka in ett av VM-historiens allra mäktigaste frisparksmål

Ett av hela VM-historiens vackraste mål.
När bollkonstnären Zico la upp bollen i VM 1982.
Och avfyrade en makalöst vacker frispark som det pratas om än i dag.

Brasiliens VM 1982-lag benämns alltid som det bästa landslag som aldrig vann VM-guld. Så många blev förälskade i det här brasilianska gänget med världsspelare som Socrates, Zico, Falcão och Éder.

Zicos pärla

De fick också en strålande start på VM-turneringen genom en 2-1-vinst mot Sovjetunionen med 2-1 i första gruppspelsmatchen. Men sedan blev det oväntat svettigt när Skottland gjorde ett tidigt 1-0 i den andra VM-matchen.

Zico, Brasilien
810620 Zico, Brasilien © Bildbyrån – © 7

Sedan tog lagets stora anförare Zico hand om bollen i ett gyllene läge drygt 20 meter från målet. Det enda som stod i hans väg var en skotsk mur och målvakt mellan stolparna, men det blev en lekande lätt match när brassen smekte iväg den mest utsökta frisparkspärlan som världens hittills skådat på den tiden, se den här nedanför.

Inget VM-guld

Drömmålet innebar 1-1-kvittering och Brasilien lyckades sedan vända till en klar 4-1-seger mot Skottland. Man skulle sedan charma hela fotbollsvärlden med ytterligare segrar mot Nya Zeeland och ärkerivalen Argentina innan det plötsligt tog stopp mot Italien.

Zico, Brasilien
Zico, Brasilien. FOTO: Youtube.

Efter en 2-3-förlust mot italienarna missade Brasilien VM-semifinalen och kampen om medaljerna. Storstjärnan Zico hade en strålande landslagskarriär med imponerande 48 mål på 71 landskamper men han fick aldrig vinna det åtråvärda VM-guldet.

Det största han fick ge till fotbollen var istället det här utsökta frisparksmålet som anses vara ett av VM-historiens snyggaste mål. Och än i dag pratar man fortfarande om Zicos vackra fullträff som gav inspiration till många, många frisparksskyttar sedan dess.

Se målet:

Visst är den här frisparken otroligt vacker? Dela artikeln och visa andra!

LÄS MER: Fotbollshistoriens absolut bästa spelare från Brasilien har utsetts – och ikonen Pelé snuvas på förstaplatsen(!)

Få våra nyhetsbrev!