När Anders Limpar fick världens diss av Eric Cantona – och hämnades på allra bästa sätt: ”Kan bara säga tack”

Anders Limpar skulle spela en av sina livs matcher.
Då tokdissades han av Eric Cantona.
Sen svarade ”Limpan” på allra bästa sätt.

Anders Limpar är en av våra mest ikoniska spelare. Han var mittfältaren som med sin snabbhet och läckra teknik tok svensk fotboll med storm, och den ledde honom till några av världens absolut största ligor och matcher.

Tokdissen från storstjärnan

Anders Limpar gjorde debut i det svenska landslaget redan 1987, och tre år senare tog han det högst oväntade steget till storklubben Arsenal. Anders Limpar blev direkt en publikfavorit, och att han fick smeknamnet ”Super Swede” säger en hel del om just det. Limpar gjorde hela elva mål under sin debutsäsong, och 1991 vann han dessutom ligan. Limpar vann Guldbollen för sitt otroliga år, men det var långt ifrån hans sista stora triumf innan karriären avslutades.

Fotboll, Anders Limpar, Sverige. © Bildbyrån

Anders Limpar lämnade Arsenal för Everton, och 1995 väntade FA-Cup-final mot Manchester United. Storklubbens kanske största stjärna vid den tiden, Eric Cantona, var avstängd, men ändå på plats. Cantona var en av dåtidens stora giganter och profiler, känd för att bland annat ha hopsparat en supporter mitt under match, vilket ledde till lång avstängning.

LÄS MER: Här tröttnar Peter Forsberg fullständigt på Norge – och gör sedan det enda rätta: ”Haha, riktigt klockrent”

”Tack, Cantona”

Limpar brydde sig inte vem det var, utan tänkte åtminstone säga någonting till Cantona inför matchen.

– Jag sa: ”Hope for a good game, Mr Cantona” och sträckte fram högerhanden. Han ignorerade mig totalt, stirrade bara rakt fram. Jag tänkte: ”din arroganta jävel, kan du inte bara säga lycka till?”. Det blev min tändvätska, jag blev så jävla uppumpad, säger Limpar till Expressen.

970423 Eric Cantona, Manchester U (Manchester United) © Bildbyrån

Matchen då? Den vann Everton med 1-0, och enligt Limpar så har han bara en man att tacka för det. Mittfältaren var nämligen matchens stora gigant, och det var bara av en anledning.

– Jag säger bara: ”Tack, Cantona”. Jag gjorde en av mina bästa matcher under alla år i England.

LÄS MER: När SHL-profilen knackade på hos Pekka Lindmarks hotellrum och fick det mest oväntade välkomnandet