Linderoth: Så vinner Sverige öppningsmatchen mot Irland.

På måndagskvällen kliver Sverige in i EM 2016. På andra planhalvan väntar ett svårspelat Irland och förutsättningarna är enkla: Vinst gäller.
– En jättespännande match. Den kommer att bli väldigt viktig för de framtida matcherna i gruppspelet, den kommer att vara avgörande. Tittar man på pappret så är det här Sverige ska ta de tre poängen, här har man störst möjlighet, säger den förre landslagshjälten Tobias Linderoth i en exklusiv intervju med Sportbibeln.
– På förhand är det matchen man ska vinna men samtidigt blir det press direkt för att ha en bra chans i gruppen. Irland kommer att kriga och jobba stenhårt. Första matchen är alltid speciell och det är försiktighet som gäller. Det blir ingen lätt match.

Linderoth var en av Sveriges viktigaste spelare under början av 2000-talet som mittfältsankare och gjorde 76 landskamper under 1999-2008. Numera får 37-åringen heja hemma från tv-soffan men han vet precis vad som gäller i EM-premiären mot Irland.
– Nycklarna mot Irland blir att ha en bra och stabil defensiv där man inte släpper till målchanser. Samtidigt måste offensiven fungera också. Där har det varit mycket kring Zlatan senaste tiden men även Emil Forsberg har kvaliteten att avgöra matcher. Stänger vi till bakåt har vi en bra chans med tanke på att vi har Zlatan på planen som kan avgöra matcher på egen hand.

Handlar det bara om Zlatan?
– Nä, självklart inte. Det måste vara laget som gör det. Alla måste vara med hela vägen och vara i form för att det ska fungera. Alla måste göra sitt jobb defensivt och sedan har många individuella kvaliteter offensivt. Men alla måste hjälpa till för att stänga det andra laget, precis som mot Danmark i play off då det fungerade jättebra.

Vilka är nyckelspelarna i det svenska laget?
– (Andreas) Granqvist ska hålla ihop allt där bak, tillsammans med (Andreas) Isaksson. Sedan har vi Kim Källström med sin erfarenhet, samt (Oscar) Lewicki som ska göra det han är bäst på och vinna bollar. Forsberg är även intressant och längst fram är det Zlatan som ska göra det.

Även om Linderoth ser det som en tuff uppgift ser han ändå Sverige som ett bättre fotbollslag än Irland.
– Jag har sagt hela tiden att Sverige vinner första matchen och även går vidare från gruppspelet.
– Jag säger 2-1 till Sverige. Zlatan gör ett och Forsberg gör ett.

 
Gilla Sportbibeln för att följa fotbolls-EM på bästa sätt.