Lars Lagerbäck avslöjar – därför fick han sparken från Norge: ”De vill ha en…”

Lars Lagerbäck får lämna förbundskaptensjobbet i Norge.
Nu avslöjar svensken att han fick sparken.
– Det är alltid trist att lämna ett lag som du har arbetat med i många år, säger 72-åringen i ett uttalande.

I dag kom beskedet att Lars Lagerbäck tvingas lämna Norges landslag. Förbundskaptenen hade kontrakt över det kommande VM-kvalet och ett eventuellt VM 2022 men får nu ta farväl i förtid.

Lagerbäck lämnar

Svensken misslyckades med att leda Norge till fotbolls-EM nästa sommar och bekräftar själv att han har fått sparken av Norge.
– Efter ett samtal med och begäran från förbundet kommer jag att sluta som landslagstränare. Anledningen till det är att vårt avtal med ömsesidig möjlighet till uppsägning sträcker sig till och med ett eventuellt VM-slutspel. Nu vill förbundet i stället att ha en långsiktig lösning med tanke på både VM-kvalificering och efterföljande EM-kval, säger Lagerbäck i ett officiellt uttalande.

Lars Lagerbäck, Norge
201013 Lars Lagerbäck, head coach of the Norwegian national football team, during a training session on October 13, 2020 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0056

2020 har inte motsvarat förväntningarna och både Lagerbäck och assisterande förbundskaptenen Per Joar Hansen tvingas lämna sina uppdrag. 72-åringen erkänner själv att de misslyckades att vara som bäst när det gällde.
– Det är alltid trist att lämna ett lag som du har arbetat med i många år. Bland annat med tanke på vår stödapparat som på ett mycket bra sätt har bidragit till våra prestationer och visat stor lojalitet på och utanför planen. Dessutom har spelargruppen med några få undantag på alla sätt visat en professionell attityd och gjort mycket bra arbetsinsatser, säger Lasse.

Han tar över

Lagerbäck tog över det norska landslaget 2017 och har sedan dess lyft nationen hela 40 placeringar på världsrankingen. Men efter förlusten i EM-playoffen mot Serbien har svensken hängt löst.

Lars Lagerbäck, Norge
201011 Lars Lagerbäck, head coach of Norway, after the UEFA Nations League football match between Norway and Romania on October 11, 2020 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0054

Nu heter ersättaren Ståle Solbakken. 52-åringen fick nyligen sparken som tränare för FC Köpenhamn och tar över som ny förbundskapten från med 7 december.

Frågan är vad som händer med erfarne Lars Lagerbäck nu, om han fortsätter som tränare eller tackar för sig. Han har tidigare varit förbundskapten för Sverige, Nigeria och Island.

LÄS MER: Italienska jättehyllningen till Zlatan – när han jämförs med anfallsrivalen Ronaldo: ”Ibra spelar för laget”

Få våra nyhetsbrev!