Landslagets ilska mot Fifa – efter nya regeln: ”Det är inte rättvist”

Sverige ställs mot USA, Thailand och Chile i fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar. 
Lottningen har skapat starka reaktioner i det svenska landslaget.
Nu riktar damlandslagets landslagschef skarp kritik mot Fifa. 

 

Nyligen lottades grupperna till damernas fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar. Peter Gerhardssons landslag ställs mot USA, Thailand och Chile i grupp F. I samband med lottningen meddelade Fifa att man ändrade regelverket, vilket har fått Sverige att reagera.

Nya regeländringen i VM

Fifa har gjort om regelverket för slutspelsträdet, vilket kan vara till nackdel för Sverige som skulle få mindre vila än sin motståndare i en eventuell åttondelsfinal.

Om Sverige vinner gruppen får man tre färre vilodagar än motståndaren, tvåan i grupp B (Kina, Sydafrika, Spanien eller Tyskland). Detta har fått Sverige att reagera och nu riktar landslagschefen Marika Domanski Lyfors skarp kritik mot Fifa.

171019 Landslagschef Marika Domanski Lyfors på en presskonferens med det svenska damlandslaget i fotboll den 19 oktober 2017 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

”Inte rättvist”

Domanski Lyfors har framfört sina synpunkter till Fifa och hon tror även att USA håller med om detta.
– Ibland skiljer det sig åt kring hur långa resor och vilodagar man har och det är inte alltid rättvist på det sättet, men man kan tycka att tre dagar är lite väl mycket. Vi har påtalat detta och sagt att vi heller inte tror att USA tycker att det är okej. Vi jobbar dock på som vanligt och förmodar att det kommer att stå fast, säger hon till Fotbollskanalen.

Däremot tror hon inte att det kommer leda till någon förändring.
– Nej, jag tror inte det. Vi tycker bara att det är viktigt att påtala att vi tycker att det är en för stor skillnad och att det inte är rättvist.

180829 Kosovare Asllani under en träning med det svenska damlandslaget i fotboll den 29 augusti 2018 i Göteborg.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Kan vara en fördel

Domanski Lyfors vill inte spekulera i om det är bäst att sluta etta eller tvåa i gruppen.

Däremot medger hon att det kan vara en fördel att få mindre vila då man är inne i matchtempo.
– Det är svårt att sia om eftersom att det ibland kan vara en fördel att spela med ett lite jämnare intervall i ett slutspel än att ha fem vilodagar. Det är svårt att säga om det är bättre med det ena eller det andra.

Fotbolls-VM i Frankrike pågår mellan den 7 juni till 7 juli 2019.

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/_if9eo1qN1tEyvQPugADi7r6m0ku-_fWyfw0QN64qf5wJNEN6vB2bj4uWH3AKOF3?autoplay=1&endtime=&loop=0&mute=1&player=onyx&starttime=0&videoposter=0&videoposter.endtime=&videoposter.starttime=0″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: José Mourinhos stora hyllning till Victor Nilsson Lindelöf – innan United-avskedet

Här går målvakten från superhjälte till YouTubes största clown – på fem sekunder

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);