Jonas Eriksson slår fast – Sverige blev tokrånade på givet mål i rysaren: ”Det är ett ofattbart misstag”

Sverige gjorde 3-1 – men VAR-rummet dömde offside.
Jonas Eriksson slår nu fast att det var fel.
Och det kan få ödesdigra konsekvenser.
– Det är ett ofattbart misstag. Det där skulle ha varit mål för Sverige, säger Eriksson till Expressen.

Efter att Sverige spelat oavgjort mot Nederländerna i premiären så stod det klart att det troligtvis skulle bli en målskillnadsaffär mellan länderna om vilket lag som tar förstaplatsen i EM-gruppen. Det var därför viktigt för Sverige att inte bara vinna mot Schweiz, utan även göra det med några mål.

Rånade på mål

Sverige tog ledningen med 2-1 sent i matchen via inhoppande Hanna Bennison, och kort därefter trodde alla att Sverige dessutom gått upp i en 3-1-ledning. Rebecka Blomqvist, även hon inhoppare i matchen, hade en boll i nät – men efter lång videogranskning valde VAR-rummet att döma offside, och matchen slutade 2-1.

220713 Rebecka Blomqvist of Sweden looks dejected after a disallowed goal during the UEFA Women’s Euro 2022 group stage match between Sweden and Switzerland on July 13, 2022 in Sheffield. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Men Sverige blev rånade. Linjen för offsiden drogs fel – och Sveriges mål borde ha godkänts.

– Den där linjen är helt feldragen. Man ska dra linjen vid den näst sista spelarens mest defensiva punkt, men om bollen är framför den spelaren, då är det bollens mest offensiva punkt som gäller. Men videodomaren har i det här fallet dragit linjen från bollens mest defensiva punkt, alternativt från den näst sista spelarens panna. Men i vilket fall så är båda två fel, säger Jonas Eriksson till Expressen.

”Ett ofattbart misstag”

Jonas Eriksson menar att han har svårt att se hur VAR-rummet lyckades med bedriften.

– Jag har jättesvårt att förstå hur de kunde göra det här misstaget. Det är ett solkart 3–1-mål. Det är ett ofattbart misstag. Det där skulle ha varit mål för Sverige, säger Eriksson.

200913 Jonas Eriksson i Dplay’s studio under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Det kan också bli ödesdigert för Sverige i turneringen. Timmar senare så vann Nederländerna mot Portugal med 3-2 – vilket betyder att man leder gruppen på fler gjorda mål än Sverige. Hade Blomqvists mål godkänts, som det alltså borde gjorts, hade Sverige i stället haft ledning i gruppen. Den sista matchen i gruppen spelas på söndag.

LÄS MER: Supertalangen Hanna Bennison stor hjälte för Sverige – kopplar jättegrepp om slutspelsplats