Jonas Eriksson sätter ned foten mot kritiken under fotbolls-EM

Islands inkasttaktik under fotbolls-EM har kritiserats, då den tar lång tid att genomföra och fördröjer spelet.
Men nu svarar SVT Sports expert Jonas Eriksson på kritiken och förklarar att det finns två sidor av myntet.

Det var under gårdagens förlustmatch mot värdnationen Schweiz som Islands Sveindís Jane Jónsdóttir torkade av bollen med en handduk innan varje inkast, något som buades ut av publiken. Dels för att spelaren får bättre grepp om bollen när den är torr och dels för att själva inkastet tar längre tid att genomföra.
– Det är en del av spelet och vi vet att lagen inte gillar att försvara sig mot det. Men det är enligt reglerna. Jag tyckte det var tråkigt att de buade, sade Islands lagkapten Glodis Viggosdottir till SVT Sport efter matchen.

Jonas Eriksson svarar på kritiken

Jonas Eriksson, före detta elitdomare och numer expert i SVT Sport, förklarar nu situationen och drar paralleller till hur det svenska laget agerar vid fasta situationer.
– Det är en spelare som beger sig en lång sträcka för att kasta ett inkast, det är helt okej. Jonna Andersson springer ibland över till högerkanten för att slå en hörna, just för att hon är specificerad vänsterfotad. Om man som lag gör det avsiktligt för att fördröja spelet så kan det vara en varning. Men så var inte fallet igår med Island. Island låg under, pressade för att få in ett mål och att det då tar tid, ja då får man faktiskt skylla sig själv, säger Jonas Eriksson till SVT Sport.

”Ta minst ett år att genomföra”

Jonas Eriksson fortsätter sin förklaring.
– Den andra delen handlar om att använda ett externt föremål för att torka av bollen. Idag finns det ingenting i regelboken som förhindrar det. Man får göra det så länge det inte fördröjer spelets återstart. Och när man i det fallet som Island ligger under, då skulle jag säga att det är okej. Däremot skulle jag inte bli förvånad om det sker en diskussion kring det hela. Diskussion kring om man får använda föremål för att som i det här fallet torka av bollen. Men det tog inte speciellt lång tid. Det tog längre tid för spelaren att bege sig till rätt ställe. Lösningen skulle kunna vara att man förändrar regelboken, så att man ser till att man inte på något sätt får använda externa föremål, förutom det som finns beskrivet i regelboken. En regelboksförändring som i så fall skulle ta minst ett år att genomföra. Men jag tror att problemet måste bli större, tydligare och vara någonting som påverkar matchbilden betydligt mer än vad det gör idag. För att det ska bli aktuellt, förklarar Jonas Eriksson.

LÄS MER: Fotbolls-EM damer 2025: Spelschema, tv-tider och resultat