Jätteöverraskning att svensken tar över storklubben: ”Vem är han!?”

I dag slog en riktig skräll till. Svenske tränaren Kjell Jonevret är klar som ny tränare för en av Afrikas största klubbar, Orlando Pirates.

Mannen som alla sydafrikanska fotbollsfans googlar just nu heter Kjell Jonevret. Svensken blev just sydafrikanska storklubben Orlando Pirates nya tränare. Till allas stora överraskning.

Jonevret har varit utan tränarjobb sedan han lämnade norska Viking i höstas. Allra mest känd är han för att tagit Djurgården till SM-guld 2005. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med Orlando Pirates, en av hela Afrikas mest kända fotbollsklubbar.
– Jag ser mycket fram emot det här väldigt mycket. Det ska bli en fantastisk upplevelse att få vara här. När du tänker på sydafrikansk fotboll i Skandinavien är det Orlando Pirates som dyker upp, det är Afrikas lag, säger Jonevret på klubbens presskonferens.

Orlando Pirates är en av Sydafrikas äldsta klubbar och vann ligan senast 2011 men är inne i en riktig svacka nu med två sparkade tränare och en tiondeplats den här säsongen. Jonevret är mannen som ska få klubben på rätt köl igen.

Även om han erkänner att han inte har stenkoll på den sydafrikanska fotbollen.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag känner till sydafrikansk fotboll. Men jag har en del vänner som har varit verksamma här nere. Jag känner Stuart Baxter som varit tränare för Sydafrikas landslag. Jag har också jobbat med en del sydafrikanska spelare tidigare, säger han på klubbens presskonferens.

Inte heller Orlando Pirates supportrar har särskilt bra koll på sin nya tränare. Det råder minst sagt delade meningar på Twitter…

LÄS MER: Så hyllas Zlatan i England: ”En superhjälte”.