Janne Andersson slår tillbaka mot alla kritiker – efter stora kvalfiaskot: ”Jag är rätt man för jobbet!”

Dubbla förluster och inga mål framåt.
Janne Andersson blev hårt kritiserad efter den senaste landslagssamlingen – men nu slår han tillbaka.
– Jag är rätt man för jobbet, säger han.

Sverige hade ett drömläge att säkra VM-biljetten i kvalspelets sista två omgångar. Vinst mot Georgien och ett kryss mot Spanien räckte för att kvalificera sig för mästerskapet i Qatar 2022.

Blev hårt kritiserad

I stället för en historisk samling blev det en vecka alla fort vill glömma. I Georgien förlorade Sverige med 2–0 och blev piskade att vinna mot Spanien för att ta direktplatsen. Väl där gjorde det svenska landslaget inga större underverk och torskade med uddamålet.

Janne Andersson har blivit hårt kritiserad efter det stora kvalfiaskot och framför allt för hans byten i den viktiga matchen mot Spanien. Med dryga halvtimmen kvar att spela bytte förbundskaptenen ut både Emil Forsberg och Dejan Kulusevski, och senare Alexander Isak.

211114 Head coach Janne Andersson of Sweden during the press conference after the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Flera menade att Janne Anderssons matchcoachning var under all kritik och många frågade sig om han är rätt man att leda Sverige framöver. Inte befogat, tycker Janne Andersson som menar att resultaten år 2021 är godkända och att han är övertygad om att han är rätt person för uppdraget.

– Inte tvivel utifrån att jag inte skulle vara rätt man för jobbet utifrån de två matcherna som var senast. Det finns inget tvivel alls. Om det är någon som ska tro på att jag är rätt man för att ha det här jobbet så är det jag själv, säger han till Fotbollskanalen.

”Tvivlar inte en sekund”

Förbundskaptenen menar att oavsett vad han gör så kommer folk alltid ha annorlunda åsikter.

– Oavsett vad jag gör, vilka jag byter eller när jag byter taktik eller annat så kommer jag att bli ifrågasatt på olika sätt, och det måste man klara av och stå emot. Och tittar jag som helhet på hur jag har presterat så tycker jag att det är godkänt, och med det är jag lugn i mig själv.

Janne Andersson fortsätter:

– Sedan vill jag ha mer. Jag vill vinna varenda jäkla match. Men jag tvivlar inte ett dugg på sättet vi jobbar på. Jag tvivlar inte en sekund på att vi ska fortsätta att göra det här bra.

211114 Head coach Janne Andersson of Sweden during the FIFA World Cup Qualifier football match between Spain and Sweden on November 14, 2021 in Seville. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sveriges resa mot VM 2022 fortsätter i mars. Då måste Janne Anderssons gäng först vinna mot Tjecken och sedan besegra Ryssland eller Polen i en direkt avgörande match om en plats i mästerskapet.

LÄS MER: Janne Anderssons kritik mot Zlatan Ibrahimovic – bryter tystnaden efter attacken: ”Där är min gräns…”

Få våra nyhetsbrev!