Hemliga samarbetet under VM-kvalet – så får Janne Andersson hjälp av Jonas Eriksson(!): ”Säger en del…”

Janne Andersson nöjer sig inte med en motståndarkoll.
Nu avslöjar Jonas Eriksson ett avslöjat samarbete.
– Det säger en hel del om Janne, säger den förre toppdomaren.

Janne Andersson har inte direkt gjort sig känd för att lämna saker till slumpen, och en av sakerna han hyllats för under sin förbundskaptenstid är just hur noggrann han är i sina förberedelser. Andersson vill verkligen veta precis allt om motståndare, men tydligen så stannar det inte där.

”Det säger en del om Janne”

Nu är nämligen ett samarbete avslöjat mellan Andersson – och den förre toppdomaren Jonas Eriksson. Under sin tid som aktiv dömde svensken i stora mästerskap, Champions League och Europa League, och har därefter blivit rejält folkkär som expert i tv. Andersson och Eriksson har träffats sedan 2018, och förbundskaptenen har då fått information om framför allt domaren som ska döma Sverige.

Jonas Eriksson, SVT
210617 SVT:s Jonas Eriksson i SVT:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN / kod NL / NL0004

Jonas Eriksson berättar för Expressen:

– Det säger en hel del om Janne, hans ledarskap och hans team och hur noggranna de är när det gäller detaljer. Janne nöjer sig inte med att veta vilka elva spelare han ska möta, han vill även veta domarna och hur de tänker och resonerar. Han vill veta vad de har för bakgrund, deras historia och vilka språk de pratar, säger han.

Skickar rapport

Men vad de båda har pratat om inför Georgien-matchen, som spelas på torsdagskvällen, vill Eriksson inte gå in närmare på.

– Det stannar mellan mig och Janne. Han får berätta om han vill. Men jag delade med mig av lite information, statistik, fakta och domarens personlighet. Det är åtta spelare som riskerar avstängning och de är mycket välmedvetna om det. Det gäller att vara smarta, kyliga och inte ta på sig onödiga kort, säger han.

211011 Head coach Janne Andersson of the Swedish national football team during a press conference on October 11, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Samarbetet mellan de båda sträcker sig även till efter slutsignal, då Eriksson skickar en rapport till Andersson om vad han sett.

– Det är lite tankar om matchen. Jag skickar det på fredag, som förberedande grej inför söndag. Det handlar om korta grejer som man ska tänka på från torsdagens match. Sen efter samlingen brukar vi snacka, om inget akut händer under samlingarna där vi behöver reda ut direkt.

LÄS MER: Så ställer Sverige upp i stora VM-kvalrysaren – Zlatan Ibrahimovic direkt in i startelvan

Få våra nyhetsbrev!