Här tar Torbjörn Nilsson ut de 11 bästa han någonsin spelat med

Torbjörn Nilsson är en av Sveriges bästa anfallare genom tiderna. Legendaren har spelat med många stora fotbollsspelare och när han får chansen att ta ut sin drömelva blir det ett oslagbart gäng.

Han kommer för alltid bli ihågkommen som sin tids allra vassaste målkung. Torbjörn Nilsson är IFK Göteborgs bästa målskytt genom tiderna med hela 332 fullträffar och en äkta svensk legendar.

9 juli 1954 föddes Torbjörn Anders Nilsson i Västerås. Han växte upp i Hallstahammar, men flyttade tidigt till Partille. Sju år gammal började lille Torbjörn sin fotbollskarriär hos Jonsereds IF och redan som 16-åring nådde han föreningens A-lag. Bara tre år senare väntade drömflytten till storklubben IFK Göteborg.

1974 tog han på sig den blåvita tröjan för första gången och det blev kärlek vid första ögonkastet i klubben där Torbjörn Nilsson skulle komma att bli ”Gud” med fansen. Hos Blåvitt vann Nilsson 2 SM-guld, 2 cupguld, Guldbollen, allsvenska skytteligan och så den stora höjdpunkten som mästare i Uefacupen 1982.

Nilsson vann Uefacupens skytteliga på 9 mål och gjorde ett av målen när IFK Göteborg finalslog Hamburg med sammanlagt 4-0 över två matcher. En otrolig bedrift i svensk fotbollshistoria och en upplevelse som ”Gud” aldrig kommer att glömma. Trots att den 190 centimeter långe anfallaren gick vidare till europeiska storklubbar som PSV Eindhoven och Kaiserslautern så kom han ändå alltid tillbaka till sitt älskade IFK.

Därför blir det en riktig kärleksförklaring när Nilsson får chansen att ta ut de 11 bästa han någonsin spelat med på klubblagsnivå. Det blir ”all in” på det där magiska 82-laget.
– Jag har spelat med många duktiga fotbollsspelare men om jag skulle ta ut ett lag för att få ut mesta möjliga av det. Då tar jag det lag som vann Uefacupen 1982 – rakt av. Lite tråkigt men det laget var som ett självspelande piano. Fem andra spelare platsar men jag får sätta dom på bänken i detta fall, säger Nilsson till Sportbibeln.

Här är Torbjörn Nilssons alldeles egna drömlag:

Målvakt
Thomas Wernersson

Backar
Ruben Svensson – Glenn Hysén – Conny Karlsson – Stig Fredriksson

Mittfältare
Tord Holmgren – Jerry Carlsson – Glenn Strömberg

Anfallare
Dan Corneliusson – Torbjörn Nilsson – Tommy Holmgren

Bänken:
Ronnie Hellström, Kaiserslautern
Andreas Brehme, Kaiserslautern
Ralf Edström, PSV och IFK Göteborg
Hans-Peter Briegel, Kaiserslautern
Björn Nordqvist, IFK Göteborg

Fler drömelvor:
Zlatan Ibrahimovic
Henrik Larsson
Kennet Andersson
Tobias Linderoth
Ronnie Hellström
Nebojsa Novakovic
Patrik Andersson

Gilla Sportbibeln Fotboll om du också älskar svensk fotboll!