Här är Zlatan Ibrahimovics absolut mäktigaste rekord i fotbollsvärlden – några kommer ALDRIG kunna slås(!)

I dag fyller Zlatan Ibrahimovic 40 år.
Det firar vi – genom att ta en titt på några av superstjärnans allra mäktigaste rekord.

Zlatan Ibrahimovic är verkligen ett unikum. I dag fyller han sanslösa 40 år, men han har absolut inga planer på att avsluta karriären, och trots att han kämpat med en del skador under det senaste året så håller han fortfarande absoluta världsklass.

Makalös karriär

Och det är verkligen imponerande, att i den åldern fortfarande leverera på det sättet han gör, i en av världens allra bästa ligor. Han har dessutom, sedan återkomsten till europeisk toppfotboll, förvandlat den anrika klubben Milan till en toppklubb igen, och i år ser man på allvar ut att utmana om Scudetton – med Ibrahimovic som den givne ledaren.

210912 Zlatan Ibrahimovic of Milan celebrates scoring 2-0 during the Serie A football match between Milan and Lazio on September 12, 2021 in Milan. Photo: Matteo Gribaudi / BILDBYRÅN

Lägg där till att Ibrahimovic dessutom gjort en sensationell comeback i det svenska landslaget och ni förstår att det är någonting alldeles, alldeles extra vi har att göra med. Men hur bra är egentligen Zlatan, och hur står han sig sett till hur han presterat under karriären? Här är några speciella siffror – och några av alla hans tokmäktiga rekord.

Otroliga rekorden

Han är den enda som spelat i sju olika Champions League-klubbar:
Ja, Zlatan har kanske aldrig vunnit Champions League, men han har – minst sagt – spelat i den. Zlatan har hittills gjort 49 mål i turneringen, och ingen annan spelare har spelat i turneringen för sju olika klubbar. Zlatan har spelat med Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG och Manchester United. Dessutom är han den enda som gjort mål för sex olika klubbar i turneringen.

Rekord i antal mål under en säsong:
Edinson Cavani var nära för något år sedan – men ingen PSG-spelare har någonsin gjort så många ligamål under en och samma säsong som Zlatan Ibrahimovic gjorde under säsongen 2015-2016 – då han gjorde sanslösa 38 mål. Han gjorde också mål i nio matcher i rad, ett rekord han bara delar med en annan spelare.

Zlatan Ibrahimovic, PSG
150421 PSGs Zlatan Ibrahimović under fotbollsmatchen i Champions League mellan Barcelona och Paris Saint Germain den 21 april 2015 i Barcelona. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / 58519

Tokmäktiga debutrekorden:
Zlatan är den enda spelaren i världen som gjort mål i sin debut i Premier League, Serie A, La Liga, Ligue 1 och i Champions League. Det är väldigt osannolikt att någon – någonsin – kommer att slå det.

Målrekord i Barcelona(!):
Lionel Messi må ha i stort sett samtliga rekord när det kommer till mål och poäng i Barcelona, men faktum är att det är ett rekord han aldrig kommer kunna slå. Zlatan gjorde nämligen mål i sina fem första matcher för Barcelona, vilket han är helt ensam om.

090823 Fotboll, spanska supercupen, Barcelona: Zlatan Ibrahimovic. © Bildbyrån – 56089

Äldst i Premier League-historien:
Zlatan är fortfarande den äldsta i Premier League-historien att göra fler än 15 mål, då han var 35 år och 125 dagar gammal.

Zlatan Ibrahimovic, Manchester United
170226 Manchester Uniteds Zlatan Ibrahimovic grimaserar inför finalen i engelska ligacupen mellan Manchester United och Southampton den 26 februari 2017 i London. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87418

Snabbaste hattricket:
Ingen har någonsin gjort tre mål under en och samma match lika snabbt som Zlatan gjorde i Frankrike. För PSG gjorde han nämligen ett hattrick – på sanslösa nio minuter.

Historisk i Milano:
Ibrahimovic är den enda spelaren att göra 50 mål för Inter – och Milan. Det är inte många spelare som ens representerar de båda klubbarna, men Ibrahimovic har gjort det med bravur.

Zlatan Ibrahimovic, Inter
090502 Fotboll, italiensk, Serie A, Inter – Lazio: Zlatan Ibrahimovic, tvåmålsskytt för Inter, glädje, jubel. © Bildbyrån – Cop 4 SWEDEN ONLY

Åldersrekord i Italien:
Zlatan är den äldsta spelaren någonsin att göra minst tio mål i en ligasäsong i Italien, och han gjorde det bara på ett halvår direkt under sin återkomst. Sedan dess har han ju slagit rekordet på nytt, och håller han sig bara skadefri kommer han garanterat att göra det igen.

Zlatan Ibrahimovic, Milan
210509 Zlatan Ibrahimovic of Milan during the Serie A match between Juventus and Milan on May 9, 2021 in Turin. Photo: Nicolo’ Campo / BILDBYRÅN

Oslagbar i Blågult:
Zlatan Ibrahimovic blev i våras den äldsta spelaren att representera Sverige, och därmed även den spelare som haft den längsta landslagskarriären någonsin. Gör han ett landslagsmål till är han dessutom den äldsta målskytten någonsin, och visst känns det som en tidsfråga? Zlatan är ju, trots allt, med råge den främste målskytten i landslaget genom tiderna.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
080526 Fotboll, Sverige A, lagfotografering: Zlatan Ibrahimovic, skratt, skrattar. © Bildbyrån – 55765

Grattis på födelsedagen, Zlatan!

Få våra nyhetsbrev!