Galna siffran om Paolo Maldini som alla missat – bevisar legendarens sanslösa överlägsenhet

Paolo Maldini gjorde försvarsspelet till skön konst.
Och vi har hittat siffran som verkligen bevisar italienarens storhet.

Det är sällan som en försvarsspelare hamnar i diskussionerna om vem som är världens bästa fotbollsspelare någonsin. Paolo Maldini brukar inte rankas som den allra främsta, men att han är tidernas bästa back är de flesta överens om.

980611 VM — Paolo Maldini, Italien © Bildbyrån – 22710

Maldini debuterade i Serie A som 16-åring och var en toppspelare i makalösa 25 år.
Några av meriterna: han vann Champions League fem gånger och spelade ytterligare tre finaler. Han gjorde 126 A-landskamper för Italien och deltog i fyra världsmästerskap.

Bevisar Maldinis storhet

En annan märkvärdig bedrift är att han år 2005 röstades fram som Europas då femte bästa fotbollsspelare. Maldini var då en 37 år gammal försvarsspelare.

Men det finns ytterligare en siffra, som verkligen bevisar Maldinis storhet. En siffra man inte hittar i meritlistan.

Vid ett tillfälle sa Maldini att ”om du måste göra en tackling, då har du redan gjort ett misstag”. Och när man tänker på det, så går det egentligen inte att sammanfatta ett effektivt försvarsspel på ett bättre sätt.

Gör man en djupdykning på Youtube finns det grymma Maldini-tacklingar. Så han kunde tacklas också. Han kunde reparera det han själv beskriver som ”misstag”.

Fantastiskt spelsinne

Men det hände ändå väldigt sällan. I dagens Premier League, för att ta ett exempel, så brukar många toppbackar ligga runt fyra, fem tacklingar per match.

Maldinis siffra? 0,56 tacklingar per match. Det är en oerhörd skillnad och bevisar att italienaren gjorde ytterst få misstag. Med ett magiskt spelsinne och förståelse för spelet behövde Maldini helt enkelt inte tacklas oftare.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!