Flydde kriget i Syrien – nu är han uttagen i det svenska landslaget

Mohammed Ali Rubi Kweder tvingades sluta med fotbollen på grund av kriget.
Efter att ha flytt från Syrien gör han nu debut, i det svenska landslaget.
– Det gäller att bevisa att jag förtjänar platsen, säger han till 24kristianstad.se.

När kriget kom till Syrien tvingades Mohamed Ali Rubi Kweder sluta spela fotboll. Runt tre år senare valde han och familjen att fly landet för en säkrare tillvaro. De hamnade i Sverige och Boliden där den 12-årige pojken kunde börja sparka boll igen.
Jag har spelat fotboll sen jag var sju år. Först spelade jag i Aleppo, i en klubb som heter Al-Ittihad och spelar i högstaligan. Då spelade jag med deras 97/98-lag men sen kom kriget och då flydde vi. Sen slutade jag spela fotboll i två-tre år innan vi kom till Boliden utanför Skellefteå, säger Mohammed till 24kristianstad.se.

Året därpå flyttade familjen vidare till Kristianstad. Där den unge anfallaren började spela med Kristianstad BoIS innan han i somras bytte till Helsingborg. Så sent som i höstas blev Mohammed också svensk medborgare, och blott tre år efter att han börjat spela fotboll igen efter det ofrivilliga uppehållet är han uttagen i det svenska landslaget.
– Det gäller att kämpa så klart, för ingen har en säker plats. Det gäller att bevisa att jag förtjänar den, för jag kom inte dit bara genom tur. Men det gäller att göra ett så bra jobb som möjligt när jag är där. Även om jag har en dålig dag eller något händer måste jag ändå göra mitt bästa. Sen är det klart att man blir nervös när man är där och spelar med så bra och möter så bra spelare. Så det gäller att vara påkopplad från första minuten. Det kommer bli spännande, säger han.

Den fjärde maj drar Mohammed för första gången på sig den svenska landslagströjan då P16-landslaget ställs mot Portugal. Det återstår att se hur det kommer att gå för den 16-årige flyktingen. Hur som helst har han stått för en sanslös bedrift, bara genom att vara där.

LÄS MER: Manchester Uniteds nya besked – efter Zlatans knäoperation