Erik Edman avslöjar sanningen om vänstersläggan som välte hela England: ”Det var ett stort felbeslut…”

Han hade en lång karriär i flera utlandsklubbar.
Men det var i Tottenham Erik Edman fick mest rubriker.
Hans otroliga drömmål talas det om än i dag.

Erik Edman inledde sin karriär i Helsingborgs IF. Efter en kort sejour utomlands vände ytterbacken hem till Sverige för spel i AIK.

Edmans karriär

Därefter blev han proffs i holländska Heerenveen. Där gjorde Edman så pass bra ifrån sig att han sommaren 2004 fick ett kontrakt med den engelska storklubben Tottenham Hotspur.

050402 Fotboll, engelsk: Erik Edman, Tottenham Hospur © Bildbyrån – cop 7

Den säsongens i särklass största händelse inträffade i en bortamatch mot Liverpool i april 2005. Erik Edman fick bollen en bra bit utanför straffområdet och valde att gå på avslut.

”Surrealistiskt”

Resten är som man brukar säga, historia. Bollen gick som en raket rakt upp i krysset och Liverpools målvakt Jerzy Dudek kunde bara stå och se på när bollen flög in bakom honom.

44 030 åskådare var på plats på Anfield Road och det blev knäpptyst. Målet var Eriks enda i Tottenham-tröjan och blev föga överraskande utsett till årets mål i Premier League det året.
Erik har berättat om målet ett antal gånger och så här sa han i en intervju med Sportbladet:
”Egentligen var det ett stort felbeslut att skjuta från den där distansen, men den här gången blev det ju rätt bra ändå. Bollen seglade in i krysset nedanför The Kop, och… Det var mest bara surrealistiskt.”

”Odiskutabelt”

Efter sin tid i Tottenham hamnade Edman i franska Rennes där det blev 56 matcher. 2008 var han tillbaka på engelsk mark då han spelade i Wigan Athletic innan han avslutade karriären i Helsingborgs IF.

040828 Fot boll, Engelsk, Premier league, Tottenham – Birmingham: Erik Edman, Tottenham och Mario Melchiot, Birmingham © Bildbyrån – cop 7

Erik Edman spelade med väldigt många bra spelare under karriären men när han i Sportbladet skulle säga vem som var den bäste, var det inget snack om vem det var:
”Bäst av alla var Ledley King. Odiskutabelt. Han är den absolut bästa jag har spelat med på klubblagsnivå, det finns ingen annan som ens är i närheten. Varje gång jag hade honom bredvid mig kände jag att jag gjorde en bra match.”

Han fick även frågan om favoritarenan och då var svaret:
”White Hart Lane… Det fanns inget bättre, i alla fall inte för mig. Alla har sina egna specifika favoritarenor beroende på var de själva har spelat, men jag upplevde aldrig en bättre arena under min karriär. Så jävla cool att spela på. Tät som fan, grym stämning, en magiskt häftig arena.”

Se målet:

Är Erik Edmans mål det snyggaste någonsin i Premier League? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Helt klockrena jättehånet mot Tottenham – från den egna sponsorn(!): ”Alla skrattar åt oss…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!