Domaren Jonas Erikssons uppläxning av fotbollsföräldrar: "Ni borde skämmas"

Domaren Jonas Erikssons uppläxning av fotbollsföräldrar: ”Ni borde skämmas”

Albin Collin, 19, bröt en knattematch på grund av arga föräldrar – och hyllades i hela Sverige
I dag skriver svenske världsdomaren Jonas Eriksson en debattartikel till alla fotbollsföräldrar.
”De borde skämmas – om de inte redan gör det”, skriver han i Aftonbladet Debatt.

I förra veckan uppmärksammades 19-årige fotbollsdomaren Albin Collin för sitt stora mod. Under en pojklagsmatch för 10-åringar valde Albin att avbryta matchen då en förälder och en ledare vid sidan av planen gick till attack och kallade honom för ”dum i huvudet”.

Efter det har domare Albin hyllats i hela vårt land och allra främst av Sveriges bästa domare Jonas Eriksson. I dag skriver världsdomaren Eriksson en debattartikel i Aftonbladet Debatt för att rikta ett tydligt missnöje mot fotbollsföräldrar som agerar helt fel.

”Ledaren och föräldern i fråga borde skämmas – om dom inte redan gör det. Föreningen i fråga likaså.
Förutom att ledaren självklart inte längre bör få ansvara för laget – vem vill att en sådan person utbildar ens barn? – så borde både ledaren och föräldern skickas på en domarkurs. Jag leder den gärna!
Jag är övertygad om att de efter matcherna skulle förstå hur utmanande det är att döma fotboll – och därefter aldrig yttra ett enda ont ord till eller om en domare”, skriver han.

Dessutom förstår inte Jonas Eriksson varför ingen annan än 19-årige Albin agerade i den uppjagade situationen. Varför agerade ingen annan förälder?

”Det måste finnas andra föräldrar och vuxna runt planen som har modet och civilkuraget att säga ifrån när personer, som borde föregå med gott exempel, missköter sig.
Varför gick ingen fram och ställde de här enkla frågorna?”

I Jonas Erikssons ögon är Albin Collin tillsammans med alla andra svenska domare – ofta barn och ungdomar – hjältar som tvingas utstå det här klimatet från arga föräldrar och ledare. När fotboll bara ska vara roligt.

”Albin, 19, är en hjälte. Det är alla andra domare i Sverige också – oavsett vilken sport de dömer.
Att kliva in på plan, våga ta ansvar, ha mod att ta svåra beslut, att vara beredd på att få kritik – det är svårt nog.
Att vi sedan har föräldrar och ledare som agerar dåligt vid sidan av planen gör ju inte direkt domarens jobb lättare”, skriver Eriksson.

LÄS MER: Albin, 19 bröt knattematchen på grund av föräldrarna – då ringde Sveriges bästa domare

Dela artikeln om du också vill bidra till ett bättre klimat för alla inom svensk fotboll!