Den gången Hasse Backe fick feeling – och sågade egna laget på egentolkad danska(!): ”Finns icke en molighet”

Med Hasse Backes långa utlandskarriär kan man tro att han är en mästare på språk. I Danmark visade han däremot upp raka motsatsen – när han försökte prata danska i en intervju.

Hasse Backe är en av Sveriges mest framgångsrikaste fotbollstränare genom alla tider. På 80- och 90-talet stod han för flera bra resultat i Sveriges högsta största klubbar, bland andra Djurgårdens IF och Hammarby.

Stora succén

Men de tveklöst bästa framgångarna skulle komma när Hasse Back lämnade Sverige och flyttade till Danmark vid åren runt milleniumskiftet. Och hans första säsong i den danska hösta serien slutade i total succé.

Svensken tog Aalborg till en ligatitel i Danmark, Backes första serievinst i karriären. Under sina år i den danska topplaget tog han klubben till två stycken cupfinaler, vilket gav ringar på vattnet ute i Europa.

Foto: YouTube

Den danska cupfullträffen tog Hasse Backe till Österrike för att leda Salzburg. Men den tränargärningen varade inte länge, och Backe återvände till Danmark och Köpenhamn där den verkliga succén inträffade.

Hans år i FC Köpenhamn, 2001-2005, räknas som bland de mest framgångsrikaste i klubbens historia när Backe tog huvudstadsklubben till två stycken ligatitlar och en cupvinst.

”Vi har icke en molighet”

Säsongen 2003/04 stod Hasse Backe för ett av sina mest klassiska citat under sin tid i Köpenhamn. 69-åringens FCK hade precis förlorat, och Backe sågade det egna laget totalt med sin egen tolkning av det danska språket.

– Vi är chanselöst. Jag tror icke vi har en ”molighet” att vinna guld. Det tror jag icke, sa han på en blandning mellan svenska och danska.

171120 Hans Backe under Fotbollsgalan den 20 november 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

När intervjun ägde rum hade Bröndby sprungit ifrån Köpenhamn i ligatabellen, och läget såg rätt mörkt ut för Backes mannar. Men efter en heroisk avslutning på säsongen åt FCK ikapp stora rivalens försprång och van till slut guldet med en ynka poäng.

Efter äventyret i Danmark har Hasse Backe bland annat varit assisterande tränare i Manchester City och Mexikos A-landslags under ”Svennis” ledning.

LÄS MER: Sveriges glädjebesked inför ödesmatcherna – regeln som kunde fälla blågult stryks: ”Alla stod bakom detta”

Få våra nyhetsbrev!