Anmäls nu för diskriminering – dagen efter landslagets stora VM-bronsfirande

.

Svenska landslaget hyllades som riktiga hjältar i måndags efter VM-bronset.
Men nu har Svenska Fotbollförbundet, SvFF, blivit anmälda för diskriminering.
På grund av den orättvisa ersättningen som betalas ut till dam- och herrlandslaget.

Det blev återigen en vacker blågul sommar när svenska landslaget gjorde succé i fotbolls-VM. De slog ut Kanada, sedan till och med självaste Tyskland och den absolut sista matchen bärgade våra svenska fotbollsdamer VM-brons efter seger mot England.

Anmäls för diskriminering

I måndags återvände VM-hjältarna hem igen och firades stort i Göteborg av svenska folket. Men vid sidan av succén på planen så har det drivits en rejäl uppmärksammad diskussion om hur lite ersättning det svenska damlandslaget får för sina framgångar, jämfört med svenska herrlandslaget.

Sverige, Fotbolls-VM
190708 The players pose for a team group photo during the bronze celebrations of the Swedish women’s national team after the FIFA Women’s World Cup on July 8, 2019 in Gothenburg.
Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Nu har kriminologen och föreläsaren Nina Rungs fått nog och anmält Svenska Fotbollförbundet, SvFF, för diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Bara en dag efter stora blågula VM-bronsfirandet på Götaplatsen i Göteborg.

”Ta efter våra grannländer”

Nina skriver tillsammans med maken Peter Rung en debattartikel i Expressen och förklarar varför hon anmält.
”Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation”, skriver paret Rung.

Sverige, Fotbolls-VM
190708 Caroline Seger poses with her medal during the bronze celebrations of the Swedish women’s national team after the FIFA Women’s World Cup on July 8, 2019 in Gothenburg.
Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

SvFF:s svar på anmälan

Nina Rung anser att de svenska fotbollsdamerna har fler meriter än herrarna men tjänar trots det mindre pengar på det. Och att det därför är diskriminering.
”Jag vill anmäla Svenska Fotbollförbundet för oskälig lönediskriminering på grund av kön. Fotbollförbundet beslutar om ersättning till både dam- och herrlandslagen i Sverige. De delar inte ut ersättningen för landslagsspel för våra seniorlandslag på ett sätt som är skäligt då damernas landlagsspelare inte får lika ersättning för lika prestation som herrarna”, skriver hon i sin anmälan till DO enligt SVT Sport.
”Vi har sedan 1979 haft bestämmelser om att lönediskriminering inte får ske på grund av kön. Något annat skäl till att damerna inte får lika ersättning som herrarna, än just könet, kan inte på något sätt motiveras.”

SvFF menar att ersättningen till damer respektive herrar inte alls är orättvis.
– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar. Vår uppfattning är att de inte är diskriminerande, säger Andreas Jansson, SvFF:s kommunikationschef, till TT.
– Sedan kan man säga att vi rent generellt jobbar med jämställdhetsfrågan väldigt mycket och att vi fördelar våra resurser rättvist och jämt.

LÄS MER: Jättekritiken mot statsminister Stefan Löfvens vilda firande med VM-bronshjältarna: ”Ovärdigt!”

Stora glädjebeskedet av Hedvig Lindahl – VM-hjälten FORTSÄTTER i svenska landslaget!