Andreas Granqvists stora vrede – så vill han ändra på svensk fotboll: ”Jag hatar skiten med hela mitt hjärta”

Andreas Granqvist är bestämd.
Mittbacken vill ha bort konstgräs.
– Jag hatar skiten med hela mitt hjärta, säger han till Offside.

Andreas Granqvist var under många år en nyckelspelare i det svenska landslaget, och under förbundskapten Janne Andersson har han verkligen växt fram som en äkta ledare och nyckelspelare. Granqvist var lagkapten i landslaget under VM 2018, då Sverige tog sig hela vägen till kvartsfinal i VM, och blev då en av Sveriges mest populära och folkkära idrottare.

Haft tunga skador

Men de senaste åren har varit helt annorlunda. Sedan att Granqvist flyttade hem till Sverige, efter många år ute i Europa och Ryssland, så har han haft stora problem med skador, och framför allt med en krånglande ljumske. Problemen har hållit honom borta från landslaget i nästan ett och ett halvt år, och han har svårt att spela fotboll överhuvudtaget.

200702 Helsingborgs Andreas Granqvist inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Mjällby den 2 juli 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

I Allsvenskan blev det, under hela förra året, knappt en timmes spel, och i år har det bara blivit 45 minuter i en träningsmatch. Och Andreas Granqvist, som samtidigt jobbar som sportchef i klubben Helsingborg, som spelar i Superettan kommande säsong, har saken klar på varför han sliter med skadeproblem.

”Jag hatar den skiten”

Granqvists skada gick sönder i en match mot Kalmar, 2019. Vanligtvis spelar både Helsingborg och Kalmar på naturgräs, men då det var träningsmatch spelades matchen på konstgräs – vilket stod Granqvist dyrt.

– Först och främst tror jag att skadan beror på konstgräs. Jag hatar skiten med hela mitt hjärta. Det är en katastrof för svensk elitfotboll, jag menar det verkligen. Man fastnar inte med foten som jag gjorde mot Kalmar om det är naturgräs, säger han till Offside.

210323 Andreas Granqvist of the Swedish national football team during a training session on March 23, 2021 in Stockholm. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Granqvist berättar i samma intervju att det var påfrestande för honom att träna sig tillbaka från den tunga skadan, samtidigt som han satt som sportchef i Helsingborg.

– Efter skadan körde jag på i samma tempo. Jag hade ont, men spelade ändå, och jobbade ännu intensivare med sportchefsjobbet, säger han.

Andreas Granqvist är nu med i den trupp som möter Georgien och Kosovo i VM-kvalet, i dag och på söndag. Janne Andersson har dock varit tydlig med att ”Granen” inte är med för att konkurrera om speltid, utan endast som femte mittback.

LÄS MER: Andreas Granqvists ärliga ord om blytunga perioden – och fruns allvarliga vädjan: ”Höll på att kollapsa”

Få våra nyhetsbrev!