Andreas Granqvist ryter ifrån – efter skandalscenerna i Stockholmsderbyt

En bengal kastades från Djurgårdens ståplatssektion mot publik på långsidan innan Stockholmsderbyt i helgen.
Nu ryter den svenska landslagskaptenen Andreas Granqvist ifrån och manar till ett totalförbud.

Under söndagen var det upplagt för stor fotbollsfest när Djurgården och Hammarby drabbades samman i Stockholmsderbyt i Allsvenskan. Men strax innan avspark inträffade den stora skandalen.

Från Djurgårdens ståplatssektion på ena kortsidan kastades en bengal mot sittplats där flertalet barnfamiljer satt. En person fick lättare brännskador på ryggen och matchen sköts upp i 30 minuter innan domaren Mohamed Al-Hakim valde att blåsa igång.

Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

”Det är beklagligt”

Spelare från både Hammarby och Djurgården, bland andra målvakterna Andreas Isaksson och Johan Wiland, tog kraftigt avstånd och fördömde händelsen efter matchen. Och nu väljer även landslagets kapten Andreas Granqvist att uttala sig.

För SVT Sport konstaterar ”Granen” att händelsen är förkastlig.
– Det är jättetråkigt och beklagligt. Jag fick själv göra en intervju för någon vecka sedan när vi hade bengaler på vår (Helsingborgs reds anm.) match. Då kastades den inte in mot barn och familjer, men jag tycker fortfarande inte att det är acceptabelt, säger Granqvist.

Radiosporten rapporterar att en anmälan om misshandel samt försök till misshandel upprättad efter skandalen.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Enligt Fotbollskanalen ska en person i samband med matchen ha straffats med tillträdesförbud i ett år, medan en annan fått samma straff i sex månader.
– Det (bengalerna reds anm.) är olagligt i svensk fotboll och då måste vi respektera de regler som finns. Att en eller två personer väljer att kasta in en bengal på familjeläktaren är katastrof helt enkelt. Det är bara tur att ingen blev skadad, säger Granqvist.

Granqvist vill se åtgärder

Andreas Granqvist finns med i den svenska truppen som tidigare under dagen samlades i Stockholm för förberedelserna inför Uefa Nations League-premiären mot Turkiet om en vecka.

Gällande bengalfrågan hoppas ”Granen” att det tas till fler åtgärder för att stoppa de brinnande eldarna.
– Jag hoppas att klubbarna, politikerna och dom som har hand om det här ser till att vi får ett stopp på det. Det ska inte finnas i svensk fotboll och framför allt inte när man väljer att kasta bengaler mot barn och familjer, säger han till SVT Sport.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Danska landslaget i öppet krig – enorm ilska mot stjärnspelarna: ”De borde skämmas!”

Hammarbys ilska – efter jätteskandalen i Stockholmsderbyt: ”Idioter!”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);