20 år senare avslöjar fransmannen okända bråket efter Roberto Carlos legendariska frispark: ”Det var galet”

Det är det mest ikoniska målet i hela fotbollshistorien.
Men nu avslöjas ett okänt bråk efter Roberto Carlos legendariska frisparksmål 1997.
– Vi gick in till omklädningsrummet i halvtid och Marcel (Desailly) hoppade på Fabien (Barthez), berättar fransmannen Frank Leboeuf i en intervju.

3 juni 1997 på Stade Gerland i Lyon förändrades fotbollsvärlden för all framtid. När Frankrike tog emot Brasilien i för-VM skulle en 168 centimeter lång brasilianare chocka alla med historiens mest ikoniska fullträff.

Carlos frispark

Än i dag är det många som inte förstår vad som egentligen hände när Roberto Carlos stegade upp en rejäl ansats och sedan klippte till bollen. Den bollbana som skapades har till och med förbryllat fysiker men framförallt franke målvakten Fabien Barthez lämnades stående som ett stort gapande frågetecken i målet.

Roberto Carlos, Brasilien
980712 Fotboll, VM, Frankrike – Brasilien: Roberto Carlos, Brasilien (frispark) © Bildbyrån – Cop 7

En som var på plats den dagen och fick uppleva allt från första parkett var franske landslagsspelaren Frank Leboeuf. I en videointervju med ESPN över 20 år senare berättar han sanningen om frisparken och det okända bråket som uppstod i franska omklädningsrummet efteråt.
– Det var absolut galet. Jag satt på bänken och sa till han som satt bredvid mig: ”Jag har hört att han är bra på frisparkar”. Och sedan ser vi frisparken…, berättar franske mittbacken Leboeuf.
– Bollen är plötsligt i målet men vi sitter på sidan och kunde därför inte se hur den skruvade sig. Så vi förstod inte hur den gick in. Sedan ser jag Marcel (Desailly) stå och skrika på Fabien Barthez: ”Vad har du gjort!? Hur ställde du muren egentligen?”

Franska bråket

Marcel Desailly kunde verkligen inte förstå hur målvakten släppte in frisparken från Roberto Carlos och konfronterade Barthez ytterligare en gång i halvtidsvilan.
– Vi gick in till omklädningsrummet i halvtid och Marcel hoppade på Fabien och fortsatte skrika: ”Vad gjorde du med muren? Det är omöjligt för honom att göra mål där!”, säger Leboeuf till ESPN.
– ”Ja, det var omöjligt”, svarade Barthez och sa att bollen var på väg till hörnflaggan först innan den vände mot målet. ”Jag förstår inte hur han gjorde det, kolla på teven i kväll så får ni se!”, sa Barthez.

Fabien Barthez, Frankrike
020606 Fotboll, VM: Fabien Barthez, Frankrike. © Bildbyrån – Cop 7

När Desailly sedan fick se frisparkskanonen i efterhand så lär han säkert ha förlåtit Barthez. För hur skulle han ha räddat den där skruven?
– Det var verkligen omöjligt. Men han (Carlos) gjorde det. Och man kan bara applådera efter något sånt, säger Leboeuf när han får minnas tillbaka till den där sommardagen 1997.

Minns du Roberto Carlos legendariska frispark? Dela artikeln och påminn andra!

Se intervjun:

Se frisparken:

LÄS MER: Nu avslöjar Roberto Carlos hemligheten bakom tidernas mäktigaste frispark

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!