Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM.

Den 13 juni kliver Sverige in i fotbolls-EM med premiärmatch mot Irland. Därefter väntar spel mot Italien och Belgien i tuffa Grupp E. Till mästerskapet i Frankrike har 23 svenskar noga valts ut. På onsdagkvällen avslöjade förbundskaptenen Erik Hamrén sin EM-trupp.

En hel del väntade namn tog plats i truppen men det är också gott om mästerskapsdebutanter i Robin Olsen, Patrik Carlgren, Erik Johansson, Pontus Jansson, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, John Guidetti och Emir Kujovic. Där är även sex av dem guldhjältar från U21-EM förra året.

De två stora skrällarna i truppen är Torinomittbacken Pontus Jansson samt AIK:s Patrik Carlgren som får ta hand om tredjeplatsen på målvaktsfronten.
– Det är fantastiskt roligt, något jag drömt om sedan jag var liten. Jag är fantastiskt stolt över att få representera Sverige, säger Carlgren som var på plats under trupputtagningen.

En som dock saknades i truppen av många är Bundesligaproffset Oscar Wendt som är en av de bästa ytterbackarna i den tyska ligan.
– Jag tar de jag anser vara bäst. De här spelarna går först. Sen får man tycka olika, så är fotbollen, förklarar Hamrén.

Ett stort orosmoln i EM-truppen är mittfältaren Albin Ekdal som för närvarande är på sjukhus på grund av en olycka som orsakade ett djupt sår i ryggen.
– Albin är ett stort frågetecken. Vi vet lite för lite om hans skada och om han hinner bli frisk i tid. Det är lite osäkert för det är ett rejält jack i ryggen, säger Hamrén.

Annars var det en optimistisk Erik Hamrén som blickade framåt mot EM i Frankrike. Målsättningen är att gå vidare från gruppen och sedan kan allting hända, enligt förbundskaptenen.
– Vi siktar på att försöka gå vidare från gruppen. Men vi är lägst rankade och realistiskt sett går vi inte vidare. Men vi vill inte vara realistiska. Kan vi få ihop alla delar har vi möjligheten att gå vidare. Går vi sedan vidare kan allting hända, precis som för U21-gänget förra sommaren.

Sverige möter närmast Slovenien (30 maj) och Wales (5 juni) i EM-genrep inför avresan till sommarens fotbollsfest.

Här är Sveriges EM-trupp:

Målvakter
Andreas Isaksson, Kasimpasa
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Patrik Carlgren, AIK

Backar
Andreas Granqvist, Krasnodar
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Norwich
Erik Johansson, FC Köpenhamn
Victor Nilsson Lindelöf, Benfica
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn
Pontus Jansson, Torino

Mittfältare
Kim Källström, Grasshopper
Sebastian Larsson, Sunderland
Pontus Wernbloom, CSKA Moskva
Jimmy Durmaz, Olympiakos
Albin Ekdal, Hamburg
Emil Forsberg, RB Leipzig
Erkan Zengin, Trabzonspor
Oscar Lewicki, Malmö FF
Oscar Hiljemark, Palermo

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic, PSG
Marcus Berg, Panathinaikos
John Guidetti, Celta Vigo
Emir Kujovic, IFK Norrköping

SvenskaEMtruppen

Gilla Sportbibeln om du vill ha perfekt uppladdning till fotbolls-EM.