11 oväntade saker som du inte visste om EM-lagen.

exp

På fredag drar EM 2016 igång. Det har gått fyra år sedan Spanien körde över Italien i finalen i Kiev med 4-0. Nu väntar för första gången ett EM med 24 lag och när vi säger välkomna till en hel del nya lag så finns det även en hel del nytt att känna till.

Här är 11 saker som inte många har koll på om EM-lagen:

1. Belgiens anfallare
Belgien gjorde 24 mål i kvalspelet men bara 4 av dem kom från anfallare. Christian Benteke, Divock Origi, Michy Batshuayi och Laurent Depoitre gjorde var sitt mål. Medan yttrarna Eden Hazard och Kevin de Bruyne gjorde fem mål var.

ANNONS: Du kan lägga ett HELT riskfritt spel på EM i fotboll hos Expekt.
Här hämtar du riskfria spelet där du får 1000 kronor tillbaka om du förlorar första spelet på valfri fotbollsmatch hos Expekt.

2. Ronaldos måljakt
Cristiano Ronaldo kan bli den första någonsin att göra mål i fyra raka EM-turneringar om han gör mål i Frankrike. Dessutom har han bara tre mål upp till meste EM-målskytten genom tiderna, Michel Platini på nio mål.

https://youtu.be/gBRJ4pQ_naY
 

3. Schweiz revanschjakt
Det här blir Schweiz fjärde EM. De tidigare tre (1996, 2004, 2008) har alla resulterat i sistaplatser i gruppspelet och de har bara vunnit en av nio EM-gruppspelsmatcher.

4. Österrikes förvandling
Senaste gången Österrike spelade ett EM (värdnation 2008) var man rankat 105:a i världen. Sedan dess nådde man som högst en 10:e plats under kvalspelet där man även var obesegrade.

5. Fenomenala Frankrike
Värdnationen Frankrike spelade aldrig några kvalmatcher men för att hålla igång formen lirade man ändå hemma- och bortamatcher mot samtliga lag i kvalgrupp I, efter ett intiativ av Uefa. Om man slår ihop de resultaten så hade Frankrike vunnit kvalgruppen före Portugal.

FrankrikeEmkvalgruppI

ANNONS: Du kan inte förlora ditt första spel på EM i fotboll hos Expekt.
Här hämtar du riskfria spelet där du får 1000 kronor tillbaka om du förlorar första spelet på valfri fotbollsmatch hos Expekt.

6. Evighetsmannen Kiraly
Ungerns veteranmålvakt Gabor Kiraly hoppas att bli den förste 40-åringen som spelar EM. Den äldste spelaren hittills är Lothar Matthäus som var 39 år och 91 dagar i EM 2000. Men Irlands målvakt Shay Given, 19 dagar yngre, kan snuva Kiraly på den historiska noteringen då Irland spelar före Ungern.

7. Fyra njurar
Den polske mittfältaren Slawomir Peszko har faktiskt fyra njurar. Efter en läkarundersökning i Köln blev han diagnosticerad med duplex njure. Ett tillstånd som bara en på 5,5 miljoner människor har.

8. Huvudlösa Ryssland
Ryssland är det enda laget i EM 2016 som inte gjorde ett enda nickmål i kvalspelet. Ryssarna gjorde 21 mål i kvalet men inget av dem kom från huvudet.


 

9. Anfallslösa Albanien
Albanien hade bara 28 skott på mål under kvalspelet. Det är i särklass lägst av alla EM-lagen. Det är till och med färre än Gibraltar som förlorade alla matcher i kvalspelet och fick en målskillnad på -54.

10. Finaltörstande Turkiet
Turkiet har höjt sig varje gång man spelat EM. 1996 blev det bara gruppspel, 2000 blev det kvartsfinal och 2008 blev det semifinal. 2016 återstår det sista steget…

11. Livsfarliga Nordirland
Nordirland blev det första landet att vinna en kvalgrupp som femteseedade. Och de går även in i EM med en mycket fin form. De har den längsta förlustfria sviten av alla lag i EM 2016 på hela 12 matcher.


 
ANNONS: Som ny kund hos Expekt kan du lägga ett helt riskfritt spel på valfri EM-match.
Här hämtar du riskfria spelet där du får 1000 kronor tillbaka om du förlorar första spelet på valfri fotbollsmatch hos Expekt.

Gilla Sportbibeln om du vill ha perfekt uppladdning till fotbolls-EM.