10 gånger Barcelona förtjänat smeknamnet ”Uefalona”.

Barcelona får ofta höra att man favoriseras av domarteamen i vissa avgörande matcher. Därför har klubben fått det icke så smickrande öknamnet ”Uefalona” för de gynnsamma fördelarna från Uefa.

Goal.com har listat 10 uppmärksammade Champions League-matcher där Barcelona tjänat på kontroversiella domslut.

Barcelona – IFK Göteborg 3-0, 1986
Barcelonas hopp om att vinna sin första Europacuptitel såg väldigt avlägset ut efter 0-3 borta mot IFK Göteborg i det första semifinalmötet. Men sedan stod Pichi Alonso för hattrick på hemmaplan vilket tog mötet till straffavgörande. Den vann Barcelona med 5-4 och tog sig till final. Men den svenska ilskan var rejäl efter slutsignalen då man fått två mål bortdömda för offside. Ett av de bortdömda målen dömdes först till mål men efter att Barcelonaspelarna klagat så ändrade domaren sitt beslut.

BarcelonaIFKGoteborg

Barcelona – Chelsea 2-1, 2005
Hatstämningen mellan de här två klubbarna började direkt i deras första Champions League-möte. Allt eskalerade efter att Didier Drogba drabbades av en tufft dömd utvisning av svenske domaren Anders Frisk. Då ledde Chelsea men efter utvisningen vände Barcelona till 2-1 för att skaffa sig överläge efter det första mötet i dubbeldrabbningen. Den hätska stämningen tog sedan ny fart när José Mourinho anklagade Frisk för att ge Barcelona fördelar genom ett uppmärksammat citat:
”När jag såg (Frank) Rijkaard gå in i domarnas omklädningsrum kunde jag inte tro mina ögon. Så jag blev inte överraskad när Didier Drogba visades ut”.

Chelsea – Barcelona 1-2, 2006
Ett år efter att Barcelona slagit ut Chelsea i CL-slutspelet möttes duon igen. Återigen segrade Barcelona och det tack vare en kontroversiell 2-1-seger på Stamford Bridge. Vid 0-0 visades Asien Del Horno ut med ett direkt rött kort efter en vårdslös tackling på Lionel Messi. Den stora diskussionen blev hur mycket kontakt det egentligen var för att Mourinho var övertygad om att Messi filmade.
”Barcelona är en kulturell stad med många fina teatrar och den här pojken har lärt sig väl. Han har lärt sig skådespeleri”.

Barcelona – Arsenal 2-1, 2006
Det hade bara gått 18 minuter av CL-finalen 2006 när Jens Lehmann fällde Samuel Eto’o utanför straffområdet. Lehmann fick lämna matchen med rött kort men det stoppade ändå inte Arsenal från att ta ledningen genom Sol Campbells 1-0. Sedan vände ett Henrik Larsson-inhopp på hela finalen och Barcelona kunde vinna med 2-1 efter mål av Eto’o och Juliano Belletti i slutet av matchen. Arsenals Thierry Henry var riktigt frustrerad efter finalförlusten:
”Jag är ledsen att säga det men några av domsluten var förfärliga”.

Chelsea – Barcelona 1-1, 2009
Chelsea hade hela fyra straffsituationer i den här ökända semifinalreturen. Men domaren Tom Henning Övrebö viftade bort varenda en. Därför kom det inte direkt som någon stor överraskning att Chelseaspelarna blev fly förbannade när Andres Iniesta sköt Barcelona vidare via bortamålsregeln med en övertidskvittering.
”Det här är en jävla skam”, skrek en rasande Drogba efter slutsignalen.

BarcelonaOvrebo2009

Barcelona – Inter 1-0, 2010
Ett tappert kämpande Inter lyckades ta sig vidare till final efter sammanlagt 3-2 i semifinalmötet. Men beslutet som upprörde var när Thiago Motta tvingades lämna planen med rött kort efter en arm i ansiktet på Sergio Busquets. Busquets föll direkt till marken och på reprisbilder syntes det hur spanjoren tjuvkikade genom fingrarna för att se hur domaren dömde.
”Han gör alltid så. Det är ett hemskt beteende”, sa en frustrerad Mourinho som ansåg att det var filmning. Det ska även tilläggas att Barcelona faktiskt fick ett sent mål bortdömt för hands på Yaya Toure.

Barcelona – Arsenal 3-1, 2011
Arsenal var mycket nära att slå ut Barcelona ur CL-slutspelet 2011. Arsenal hade vunnit med 2-1 hemma och hade 1-1 i Barcelona efter ett självmål av Busquets. Sedan visades Robin van Persie ut med sitt andra gula kort på grund av ett avslut efter att domaren blåst av spelet. Med en man mer lyckades Barcelona utöka till 3-1 efter mål av Messi och Xavi och på så sätt ta sig vidare. Van Persie kallade beslutet för ”ett skämt” och Arsenals tränare Arsene Wenger använde beskrivningen ”pinsamt”.

Real Madrid – Barcelona 0-2, 2011
Återigen var Mourinho inblandad i en skandalmatch tillsammans med Barcelona. Den här gången blev portugisen uppskickad på läktaren efter att ha applåderat sarkastiskt när Pepe fick ett direkt rött kort.
”Jag hade skämts över att vinna den där titeln (2009) eftersom den blev vunnen på grund av skandalen på Stamford Bridge och den här titeln kommer efter skandalen på Bernabeu”, uttryckte sig Mourinho efter förlusten.

BarcelonaChelseaFrisk

Barcelona – Milan 3-1, 2012
Efter en mållös tillställning på San Siro blev returen desto mer händelserik. Antonio Nocerino ordnade kvitteringen som skulle ta Milan vidare på bortamål. Men strax innan halvtid fick Barcelona en kontroversiell straff – den andra för kvällen – när Alessandro Nesta drog i Busquets tröja. Messi sköt in straffen och sedan utökade Iniesta i andra halvlek för att ta Barcelona till semifinal. Milans anfallare Zlatan Ibrahimovic var inte särskilt glad efter förlusten.
”Det verkar som att Uefa vill ha två särskilda lag (Barcelona och Real Madrid) i Champions League-finalen”.

Barcelona – Atletico Madrid 2-1, 2016
Barcelona var riktigt illa ute efter Fernando Torres ledningsmål i det första kvartsfinalmötet. Men därefter åkte spanjoren på två onödiga kort innan halvtid vilket förändrade matchen helt. Luis Suarez svarade med dubbla mål i den andra halvleken för att ordna övertaget. Atletico Madrid var rasande efter matchen på grund av Torres utvisning men även för att Suarez borde fått rött efter en spark mot Juanfran. Filipe Luis visade tydligt sin ilska efter matchen:
”Barcelona är skyddade. När man spelar mot dem så inser man att det är en väldigt mäktig klubb”.

Gilla Sportbibeln om du också älskar fotboll.