När Gunde Svan utmanade Mikael ”Äpplet” Appelgren – och fick en lektion i äkta bollsinne: ”Kan inte pricka!”

Gunde Svan ville träna pingis.
Då fick han en lektion i äkta bollsinne av legendaren Mikael Appelgren.
– Jag prickar den inte!, utbrister plötsligt en desperat Gunde.

Mikael Appelgren var under många år en av världens bästa bordtennisspelare, och hade det inte varit för Jan-Ove Waldner hade det garanterat blivit många, många fler titlar under den långa och framgångsrika karriären för ”Äpplet”. De båda växte upp tillsammans och var under många år en del av det svenska pingislandslag som minst sagt bröt mark i världseliten. 

Enorma uppvisningen

För Äpplet, som i pingishistorien hamnar lite i skymundan av just Waldner, så blev det dock hela tre EM-guld i singel, tre VM-guld i lag och ett VM-guld i dubbel. Lägg där till hela nio SM-guld – och det blir tydligt att Äpplet, sett till medaljer, har ett svårslaget cv. Att han hade ett spelsinne och en bolltalang utöver det vanliga har det aldrig varit något tvivel om, och även långt efter karriärens slut så satt takterna i.

Foto: Youtube

Det är verkligen någonting som skidlegendaren Gunde Svan fått erfara. För några år sedan, i tv-programmet ”I huvudet på Gunde Svan”‚ så ska Svan träffa J-O Waldner, men för att förbereda sig så blir det en kort match mot Waldners kompis Mikael Appelgren. Äpplet inleder då med att beskriva skruvens roll i pingisen.

– Det är en dimension till i bordtennis, och det är ju skruven, om man jämför med andra racketsporter kanske. Det gör det så fruktansvärt svårt, säger han.

Kan inte ens träffa

Och sen bevisar han precis vad han menar – och då kan Gunde Svan bara skratta. Äpplet visar upp sitt enorma bollsinne genom att slå några bollar mot Gunde, och varje gång så kan han förutse vilken miss som Svan kommer att göra.

– Den får du inte på bordet. Den här lär du lägga i nät. Den här går uppåt, säger han, bland annat.

Foto: Youtube

Gunde Svan blir märkbart imponerad och kan bara skratta, och till sist utbrister han i desperation om hur han inte kan pricka bollen. Gunde Svan, som själv är en svensk idrottslegendar, kan verkligen uppskatta precis hur bra Äpplet är inom sin idrott, och innan Äpplet skickar honom vidare till Waldner så får Svan ett mindre inspirerande peptalks.

– Nog kommer du får det väldigt svårt, och du kommer nog att få spela med byxorna nere. Du vet nog inte vad du gett dig in på.

Äpplet och J-O Waldner, ändå – vilken duo och vilka fantastiska idrottare!

Få våra nyhetsbrev!