J-O Waldner avslöjar okända ritualen – det var han tvungen att göra innan varje(!) match han spelade: ”Det var inga problem”

Han är en av Sveriges största någonsin.
Och J-O Waldner hade ett knep för att hålla fokus.
Nu avslöjar han ritualen som han följde – inför varje match han spelade.

J-O Waldner var en talang utöver det vanliga, och ingen blev förvånad när han slog igenom med dunder och brak inom pingisvärlden. Han hade ett gudabenådat bollsinne och under sina år inom bordtennisens absoluta finrum så blev han en av Sveriges absolut största och mest populära idrottare.

Makalösa karriären

Waldner var länge ansiktet utåt för pingis och det var han som ensam gjorde sporten så omåttligt populär i Sverige under 80- och 90-talet. I dag kan Waldner se tillbaka på en alldeles sagolik karriär som innehöll det mesta. Genombrottet kom redan som 16-åring, och de enorma framgångarna fortsatte tills han var över 40 år.

Waldner var med att bryta den totala kinesiska dominans som länge hade funnits inom sporten, och totalt blev det hela sex VM-guld, elva EM-guld, dubbla titlar i världscupen – och även ett OS-guld i Barcelona 1992. Än i dag har Waldner kultstatus i Kina, där han går under smeknamnet ”Det evigt gröna trädet”. Men det var inte bara bollkänslan och spelsinnet som gjorde Waldner så oerhört bra.

Avslöjar speciella ritualen

Waldner har alltid varit lite av en siffernörd och älskar att grotta ner sig i både sina och andras resultat. I dag kan han komma ihåg de flesta av alla sina matcher och vad som hände, och hur ställningen var under olika delar av dem. Han var dessutom noggrann när det kom till till mentala och materiella. J-O Waldner hade dessutom en grej för sig innan varje match – som han alltid följde till punkt och pricka.

Jan-Ove Waldner, bordtennis
190131 Jan-Ove Waldner poserar för ett porträtt under en presskonferens anordnad av Spårvägen den 31 januari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135942

Det är inte ovanligt att idrottare har olika ritualer för sig, som att sätta på sig den ena skon först eller alltid gå ut sist på planen. Waldner hade också en en specifik sak för sig – nämligen att aldrig nudda linjerna som var på golvet.

– Det var bra när man började köra med röda mattor i lokalerna, för då var det inga problem. Men i gamla golv så var det alltid linjer, och det gick jag inte gärna på. Så man fick gå snett över. Det var det jag hade, säger Waldner i ”Sportpodden”.

Enligt Waldner har superstjärnan i tennis, Rafael Nadal, samma grej för sig.

– Det är rätt många som haft det, just med linjer. Rafael Nadal går alltid på det sättet. Men sen när vi gick över till röd matta så slapp jag den ritualen. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev